alltså det här med sjukhuset...

...kan bara inte bli kvitt mina funderingar. Får man säga, tycka och göra precis som man vill bara för att man har vit rock och crocs på fötterna? Kan bara inte vara möjligt. Det finns en hel drös med fantastiska människor där uppe som går in för sin uppgift med hull och hår och med en ära dessutom men sen är det ju de där gråtrollen som snurrat in på en medicinsk utbildning av helt fel anledning. Jag har exempel, vänta bara...

exempel numbero uno: Efter sju månaders kraftig kortisonkonsumtion har fröken fått inte alltför sexiga eksem i ansiktet. Läkarens ordination: En tub med kortisonkräm. Vänta nu! Kortison mot kortison? Tja i matten fick man ju minsann lära sig att två minus blev plus men... nu? Inte helt oväntat är eksemen kvar.

exempel numbero duo: Samma kortisonstinna fröken svimmar hipp som happ och lycaks dessutom skalla en dörrkarm med lillasyster som vittne. Dörrkarmen håller men storasyster känner sig lite snurrig och undrar vad det var som lät? Snabb färd upp till akuten för att se om skallen pallar med några år till... Läkaren å andra sidan tycker inte alls det är högsta prioritet utan vill istället veta vad jag arbetar som samt om man verkligen kan försörjar sig som danslärare? Största ansträngningen gör hon när hon lyfter på ögonbrynen vid ordet "dansfröken" innan hon lämnar salen. Kort fråga: Om läkaren går ut, betyder det då att man inte har hjärnskakning?

exempel numbero tres: Pojkvännen siktade på att ta bollen av en medspelare under en träning men slog istället av sig sitt eget ben. Tråkig statistik på den liksom... Jaja, halvsnabb färd upp till akuten med samma trevliga mottagande samt den obligatoriska väntan i ett halvt sekel. Hur so haver... Brutet ben ska gipsas!, skanderade tanterna i vita rockar. Men, MEN som Tony Irving skulle ha sagt, vet ni hur en fotbollsspelare luktar (LUKTAR, inte doftar...) efter en halv träning i underställ, fotbollsstrumpor samt skor? Just det! Men tror ni att någon nappade på mitt förslag om att tvätta av benet innan det ska kapslas in i 4 veckor? Icke? Men lite handsprit i alla fall då, fortsatte fröken... Om blickar kunde döda säger jag bara. Tiger härmed men grattis till den stackarn som ska ta av gipset... Grattis!

Antar att inget av fallen oavn är tillräckligt allvarliga för någon Lex Maria-anmälan men lite mindre latinska termer och en gnutta mer av det där medmänskliga tänkandet skulle ju inte skada...

Tjo och tjim, lakritsrim!

Miljömuppen citerar #83:

"Prata kemi. Idag finns det fler kemiska ämnen i ett genomsnittligt hem äm det fanns i ett genomsnittligt laboratorium för hundra år sedan. Flödet av kemikalier genom vårt samhälle kan vara vår tids allvarligaste miljöhot. Förhöjda halter av miljögiftet PCB återfinns i Östersjöns strömming, svensk köttfärs har höga halter av flamskyddsmedel, osten innehåller ftalater, renköttet innehåller förbjudna klororganiska bekämpningsmedel och så vidare.
Nyligen röstade EU-parlamentet igenom en ny kamikalielag, Reach. De flesta bedömare dömde ut den som alltför urvattnad. Har du en åsikt, känner du en oro, behöver du svar på en fråga om kemikalier? Mejla din EU-parlamentariker. För det är i Bryssel och Strasbourg som de viktiga besluten om kemikalier måste fattas även i fortsättningen.
Glöm sedan inte att rösta i nästa val till EU.parlamentet. Inte minst för att parlamentet är den enda av EU:s institutioner som är direktvald. Förra gången, 2004, röstade 37,2 procent av svenska röstberättigade, vilket förstås är på tok för litet."


-Johan Tell

Kommentarer
Postat av: Mattias

Guds fred och rika välsignelse, som jag brukar säga när jag känner mig frireligiös. :)



Jesus eller inte, så känner jag att jag måste rycka in lite här till kårens försvar... vi drillas ju i kollegialitet, he he.



1) Nu vet ju inte jag varför du käkat kortison så länge, men det fanns ju säkert en bra anledning till det. Ansiktseksem orsakade av kortison är dock inte skitvanligt - är du säker på att de kommer av kortisonet? Var det läkaren som sa det? I så fall kan det ju kännas lite konstigt att smeta på mer kortison, men skulle eksemen INTE komma av dina kortisontabletter så är kortisonsalva faktiskt ofta väldigt bra mot eksem.



2)När vi lär oss att ta anamnes (= sjukhistoria) här på läkarskolan, får vi lära oss vikten av HELHET. Att fråga med vad du jobbar med när du slagit skallen kan tyckas trivialt, men kan ge viktig information (hade du t.ex. varit rockstjärna kanske du måste undvika headbanging en vecka). Det är trots allt du som person som ska behandlas och inte bara ditt onda huvud och då kan det vara trevligt att veta något om Hanna och inte bara hennes kranium.



3)Väntan på akuten är aldrig rolig, men du ska veta att man som doktor(student) oftast sliter som ett djur för att hinna allt man bara kan. Sen är det ju så att det ständigt kan ramla in nya fall, och då tas ju allt som är mer akut först. Att tvätta av ett brutet ben kanske hade känts fräscht, men hade nog också gjort väldigt ont. Dessutom vill man inte mixtra med en bruten extremitet mer än nödvändigt. Och jag menar - på fyra veckor kommer det ändå hinna bildas tillräckligt mycket skit för att det ska lukta umba när gipset tas av.



Tvivelsutan finns det alldeles för många puckon i läkarkåren. Oftast gör vi dock så gott vi kan. :)



Buss & gran,



/En skrämd stackare som redan nu darrar inför det första vikariatet som riktig läkare i sommar

2009-09-21 @ 20:56:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0