idioternas stad

är det inte så dom säger om oss? de upplysta? de med röstande medborgare? de som klivit in i framtiden och kan skillnaden mellan gamla högskolepoäng och nya högskolepoäng?

har följt debatten om brotorget i den lokala blaskan ett tag. journalister, politiker, statsvetare och fotfolket skriver insändare, krönikor, försvarstal, hetsbrev och ställer upp i intervjuer... bloggar? oklart... strunt samma, efter all smutskastning och tävling i fina ord undrar jag egentligen bara... vad fasen hände med demokratin? om nu 9 av 10 bollnäsbor vill ha var sitt torg, varför lyssnas inte det på? har herr kommunalråd fler röster? typ som veto? trodde att det var i nato som det förekom...

jag saknar mitt torg men tycker nog inte att galleria eller inte, plattsättning eller boulebana är det viktiga längre... om kommunalråden inte längre lyssnar på de som röstat fram dem varför ska vi då fortsätta rösta? och vad blir nästa sak de tar beslut om ovanför våra trötta huvuden?( det känns lite som mellanstadiet igen, när klassen sålde lotter och bakade kakor i tonvis men tillslut var det ändå fröken som bestämde vart klassresan skulle gå...) sj-området känns ju oroväckande nära. en multiarena, tjo och tjim! klart vi ska ha en sådan, varmt välkommen till metropolen bollnäs! vi har inget bandylag att prata om men en arena för internationella stjärnor det har vi! lägg ner... känns som om den här team-hanna kören stigit hela 0278-området åt huvudet, för det är väl ändå bara de som kan tänka sig att spela här? pust...

att det vackra sj-området besitter en enorm potential som det ser ut idag och att det tveklöst är en av få historiska saker att vara stolt över har tydligen förbisetts... får man våga gissa att rivningen, i likhet med bryggeriet, kommer ske nattetid? för någon omröstning lär dom väl inte låta oss invånare delta i? diktatur, dä ä gott dä!

Miljömuppen citerar  #63:

"Njut av din fritidsbåt. Men miljötrimma först ditt marina beteende. Segla helst, eller ro. Behöver du motor, välj hellre en något mer miljövänlig fyrtaktsmotor. I Sverige finns fortfarande över en halv miljon tvåtaktsmotorer där ca 25 procent av bränslet rinner oförbränt rakt ut i vattnet.
Oavsett motorval bör du köra på miljövänligare alkylatbensin.
Elmotorer kan vara ett alternativ på små båtar.
Ladda dessutom båtens batteri med vind- eller solenergi, använd så skonsamma bottenfärger som möjligt och bara miljömärkta produkter vid disk, bad och tvätt. Tömmer du toalettanken och spillvatten i för dem avsedda anläggningar begränsar du problemet med övergödning. Nu kan du slappna av och njuta av livet till sjöss."


-Johan Tell

stackars Pluttan

Livet vore helt enkelt inte samma sak utan min lillasyster och hennes, låt oss kalla det smått nervosa, sms från Norge...

"Jag är i CHOCK. Mannen med avståndsförälskelsen vill ta en "promenad"... Fint tänkte Rosén, då kan vi ta "vi-är-bara-kompisar-snacket". Tills det visar sig att han drar med mig på dejt med glass och bowling!! Helvete... Och som det int vore nog KASTAR han sig över mig och försöker kyssa mig TVÅ gånger!!! Skulle verkligen betala för att se mitt ansikte när jag formligen flög undan från dödsgreppet. Snacka om att jag aldrig varit så bra på bowling! Var VÄLDIGT fokuserad på klotet... Strike på första kastet och sopade banan med norrmännen när dom spelade "gräver guld..." till mitt sista... In his face!"

Jojo, det går hett till i Gutternas förlovade land... Mohahaha!

Miljömuppen citerar #62:

"Flyg klokt. Tyvärr finns inga miljövänliga flygresor. Främst för att det inte finns något miljövänligt flygbränsle. Visserligen är nya flygplan bränslesnålare än gamlam men denna miljövinst förloras i den totla ekvationen då flyget är det transportmedel som ökar mest.
Idag står flyget för drygt 3 procent av världens samlade utsläpp av koldioxid. Många bedömare menar dock att effekten av dessa utsläpp borde räknas tredubbelt eftersom de sker på hög höjd.
Ersätt därför aldrig en tågresa med en flygtur. Kan du ersätta flygresan i jobbet med en videokonferens så gör det. Och den där romantiska weekenden i Sydeuropa kan kanske ersättas med en lyxig herrgårdshelg på närmare håll?
Idag finns det inte några vettiga miljöalternativ för en svensk som behöver en varm vintersemester, så ställ inte in din planerade semesterresa till Thailand. Men res inte tanklöst. Räkna på hur mycket koldioxid dina övriga vanor ger upphov till. Se till att spara energi där det går.
Undvik slentrianmässigt bilkörande, slentrianmässigt innehav av icke miljöbil, slentrianmässig shopping, slentrianmässigt vad som helst. Din semesterresa handlar om absolut livskvalitet. Missa inte den genom att förbruka "din kvot" av koldioxid på något du inte riktigt njuter av och har längtat efter. Som att varje dag sitta i bilkö."


Johan Tell

tusen myror i rumpanhåller fullt och fast med eleverna om rastlösheten och inte minskar den ju fler dagar man spenderar utanför danssalne... icke!

rotar i genom pappas ator på jakt efter minnen och vad hittar man... bilderna från när vi senast var i s:t Lars och dansade... mysigt. saknar... längtar!

alldeles, alldeles snart är det höst igen och man kan få lugna sin svårartade damp i danssalen igen...


Miljömuppen citerar #61:
 
"Förtäta din stad. Att det idag är billigt att bebygga prima åkermark med köpcentra utesluter inte att det är en ekonomisk idioti inom en snar framtid.
Dessutom, ju mer utspritt ett samhälle blir, desto mer beroende av bilen blir vi.
Ritningar och modeller över planerad bebyggelse finns utställda hos din kommun och i vissa fall på nätet. Protestera måt dåliga projekt men glöm inte att samtidigt föra fram konstruktiva alternativ. Kanske känner du till centralt belägna ödetomter eller nedlagda industrier där ett köpcentrum skulle passa bättre.
År 2050 beräknas jordens befolkning uppgå till 9 miljarder. Låt Sverige bli en förebild i hur man bygger tätt, bygger på höjden och konsekvent viker viktig åkermark åt odling av mat och biobränslen."


-Johan Tell

midsommar

grötfrukost och morgonpromenad-dansshow i segersta-skjutsa päronen till växbo-snabbt besök hos vännerna i hällbo-shotta en b&j-spela kubb med älsklingen-vinna!-spela yatzy-förlora...-hämta föräldrarna i växbo-skjutsa till sörbo-spela chicago hos älsklingen-somna strax innan gryningen-pust!

midsommardagen spenderades med päronen och älskade labbebabben på ranchen... mesta tiden låg fröken i pappas nya soffa och gjorde absolut ingenting... typ lyssnade på regnet. Pappa sa något om falsat/valsat plåttak... mmm, bra det. mysigt var det i alla fall. gjorde ett seriöst försök till att organisera min mail och msn, insåg att det var ett sånt där projket för många och långa regniga höstdagar... pust igen. Lillebror kom hit och raggmunk med ugnsstekt fläsk stog på menyn... hur 2009 känns det? Försökte hinta till pappa om lätta sätt att piffa upp den gamla husmanskosten, pepparrot någon? De stående ovationerna uteblev... Mutter.

söndag med ordinarie förträngning av vad som egentligen skulle behövas göra... promenad tur och retur till renskullen för att hämta visakortet resulterade i skavsår... varför får jag mer ont av mina superergonomiska springskor än av mina pumps? är jag felbyggd? förmodligen...

måndagmorgon och uppe med tuppen, fortfarande inte säker på om jag vaknade av alarmet eller över det dåliga samvetet över försummade studier... motionerade älsklingens kärringhonda och mina egna ben... kom igen nu dansfröken, 1 dryg mil på cykel, är inte du vältränad? tydligen inte... resten av veckan spenderas på pappas ranch. sommarjobb vid åldern 24, hur vuxen känner man sig? bedriver någon form av privat hunddagis för labbebabben. usel betalning (jobbar gratis) men utsikten är värd det mesta. jordgubbarna i kylskåpet ser jag en bonus trots att ingen lovat mig att äta upp dom...

nä kaffe nu och genomgång av skolans värdegrund. det ska gå! det bara måste gå! på torsdag smäller det... opponering, är det något man kan äta?

över och ut, roger roger!

Miljömuppen citerar #60:

"Stöd fattigdombekämpningen. Bara den som har råd, som uppnått ett viss mått av välstånd, kan göra miljömässigt bra val. Den fattige kan exempelvis sällan välja bort en anställning i en miljöfarlig fabrik eller tacka nej till ett jobb på en icke ekologisk plantage.
Faktum är att du redan ger ditt stöd, via skattesedeln. Över hälften  av biståndsorganet Sidas insatser har idag miljö som huvudsyfte eller viktiga delmål. Biståndet går till sådant som hållbart naturbruk, bättre kemikaliehantering, utveckling av biobränsle, tillgång till till rent vatten - något en miljard människor idag saknar. Genom detta arbete har Sida rankats som världsbäst vad gäller miljötänkande och bistånd. Fortsätt stödja fattigdomsbekämpningen.

-Johan Tell


illern

jo han är en sån.

självinsikt ät det sista som drabbar faderskapet. tycker om dig mest i alla fall!

Miljömuppen citerar #59:

"Ät något utrotningshotat. Makabert nog riskerar den art eller ras av husdjur som inte äts att utrotas eftersom ingen vill föda upp den. Dessutom, när exempelvis en gammal variant av tamboskap räddas, är det inte ovanligt att även ett unikt odlingslandskap bevaras. Skånegås och linderödssvin är två sådana svenska raser  som bör ätas för att de  ska fortsätta finnas kvar. Goda är de dessutom."

-Johan Tell

kortison hej då!

Och äntligen kom det. Brevet jag längtat på... Nästintill friskförklarad. Visserligen väntar ännu ett återbesök i höst men det förtränger vi nu och firar hela kalaset med glass i obegränsade mängder. Hej då "lungsjukas riksförbund". Jag är frisk! Tjoho! Efter drygt 6, eller är det 7?, månader med kortison, superknasig dygnsrytm och dunderskum allmänhälsa är det  äntligen dags... Mission: Definitiv kortisonnedtrappning. Äntligen!

Biverkningar? Jojomensan!

Vanliga (kan uppstå hos fler än 1 av 100 som tar läkemedelt): Vätskeansamling (ödem), högt blodtryck. Psykiska sjukdomar kan påverkas. Nedsatt förmåga att producera hormonerna ACTH och kortisol. Fettansamling i ansiktet och på bålen (Cushingliknande symtom). Benskörhet, muskelsvaghet, skör och tunn hud med försämrad sårläkning, hämmad tillväxt hos barn. Påverkan på infektioner och sockersjuka. Brist på kalium i blodet och kvarhållande av natrium i kroppen.

Mindre vanliga/sällsynta (kan uppstå hos färre än 1 av 100 som tar läkemedlet): Blodproppar, inflammation i skelettet (bennekros), grön starr, linsgrumling och ökat tryck i skallen.

Vänta nu... benskörhet och muskelsvaghet? Knappast farligt när man försörjer sig på att dansa, eller?

Sa jag att jag tappar hår som ett pälsdjur om våren? Kan numera stoltsera med en skön kal-fläck bak i skallen... Toppen, verkligen toppen! Rufsar till håret som poliskommisarien i Läckebergs Fjällbacka (En bok Kristin, rekommenderas!) och chockerar kollegorna med ständigt nya huvudbonader. Senast idag dundrade jag in på konferens med morfars gamla mejeristhatt... Oslagbart!

4 veckor kvar typ, 4 ynka veckor innan man kanske börja likna normalt folk igen... Tjoho!

Miljömuppen citerar #58:

"Rädda något utrotningshotat. Var djurvän inte bara mot arter med gulliga ungar. I Sveriga är 143 arter av mollusker rödlistade, alltrså upptagna på listan över de som riskerar att dö ut från Sverige, vilket inte genererat några nyhetsrubriker. Men liksom isbjörnens försämrade läge på arktis är utrotningshotet mot exempelvis den vitryggade hackspetten, igelkottaggsvampen och bålgetingen inte bara riktat mot arten i sig. Det är även ett tecken på en oönskad miljöförändring.

Grundregeln är att naturens mångfald bör bevaras. Lystra när miljöexpertisen pratar om den dåliga utvecklingen mot "monokulturer" och om behovet av "ölevande skogar" och "skyddsvärd natur". Även du kan göra en insats genom att invenetra "din" skog och rapportera förekomsten eller frånavron av hotade arter till Artportalen. Tvivlar du på din förmåga att skilja på olika sorters mollusker kan du börja med något större. Kronhjorten är rätt lätt att känna igen."

-Johan Tell


kom och lek... det är kul!

Hälsinglands dansteater och dansoteket är i alla fall kända för en sak, att genomföra sitt planerade uppträdande trots väderlek. I ur och skur dansar vi på stadens torg.  

Nu närmast - fredag 12/6 kl. 12.15-13.00 Dansar Hälsinglands Dansteater 16 man starkt på Tingshustorget utanför krokanen. Ungdomarna går direkt från sin skolavslutning till dansshowen.  

Lördag 13/6 Blandare grupper från Dansoteket inleder sitt sommarlov med en show på samma torg kl. 13.00 Stor och små visar upp sig för allmänheten.    

Söndag 14/6 intar Hälsinglands Dansteater med hemvändare Kilafors Biografteater och ger en blandad och fartfylld show på strax över en timme med start klockan 19. Vi kommer att repetera från kl. 14 på platsen. Dansteatern har bjudit in några av sina gamla dansare som nu dansar på andra platser i Sverige att gästdansa. En bra motivator för de aktiva nu.   Hjärtligt välkomna! Jo.... kom nu!

Miljömuppen citerar #57:

"Tänk globalt, handla lokalt. Men gör det med förnuft. Skulle detta slagordsmässiga råd blint följas vore vi snart tillbaka till tiden då vi svenskar stora delar av året åt insaltad sill, surkål och syltade päron. Sant är förstås att energislukande transporter och växthus undviks när du kan välja ett lokalt, säsongsproducerat livsmedel.

Ät därför hellre ett åkeröäpple från Åkerö än ett grönt äpple från Argentina. Hellre svensk nypotatis från Bjärehalvön än influgna primörer från Kanarieöarna. Hellre oxfilé från svenska nötkreatur som betar vågar hagar öpnna än från brasiliansk boskap i miljövidrigt röjd regnskog.

Men tro därmed inte att alla svenska livsmedel alltid är att föredra från miljösynpunkt. En spansk, solmognad tomat som fraktats till Sverige i en långtradare kan ha genererat mindre växthusgaser än en växthusuppdriven svensk. Ett lamm som skuttat fritt i Nya Zeeland och därefter skeppats hit behöver inte ha förbrukat mer resurser än ett svenskt uppfött på kraftfoder. En kravbanan från Dominikanska republiken som vaggat hit i en enorm kyltanker har inte orsakat orimligt mycket växthusgaser.

Dessutom, om exempelvis influgen mango från Kenya är din variant av lycka här i livet, ät då en mango! Men lägg till mangons utsläpp av vkoldioxid - ungefär fem gånger dess egen vikt - in din privata summering av växthusgaser. Du kan kanske genast kompensera denna excess genom att byta ut två kilo tomater mot två kilo morötter och på så vis sänka din koldioxidsumma med sex kilo."

-Johan Tell


true colours

Det är inte varje dag som vi dansare får luta oss tillbaka och njuta av något som vi själva inte slitit och svettats med. Inte varje dag som vi får njuta av någon annans verk. Visst är det härligt att se hur någon tolkar en låts budskap och musik? Vem hade gjort likadant? Vem hade sett de rörelserna, fraseringarna och betoningarna som självklara?

Ett otroligt vackert språk, och att dessutom ha uthålligheten att hålla sig till samma stil genom hela.

Efter att ha tittat på så många olika dansare, proffs som amatörer, jobbat med olika pedagoger eller bara slitit själv så inser man hur unikt det är med en så ren dansare... Som jobbar så noggrant, teniskt och rent. Och som dessutom verkar göra det helt utan ansträngning. Att med en så självklar lätthet lyfta från golvet, pointa foten eller hitta förlängningen i precis rätt tid... Det är häftigt!

Vi tackar, jag tackar... Det var fantastiskt! Vackert, rent, ärligt och fantastiskt!

Miljömuppen citerar #56:

"Kemikaliekolla dig själv. Gå igenom vilka produkter du använder, kolla vad de innehåller, bedöm deras miljöpåverkan och ta ett aktivt beslut huruvida kemikalien verkligen behövs i ditt liv.

Konsumentverket publicerar en kemikalielista som det kan vara klokt att stämma av med innan du blir för intim med fel produkt.

Minns testet när en halv tesked mjällschampo hälldes i ett tusenlitersakvarium och dödade hälften av fiskarna inom fyra dygn. Under 2003 användes tio ton giftig zinkpyrition i svenskt mjällschampo. Därtill förbrukades 2,4 ton i båtbottenfärger - ännu ett ställe där just medel som dödar fisk kanske borde undvikas.

Dessutom, de flesta som tror sig ha mjäll - orsakad av jästsvampen malassezia - lider bara av torr hårbotten."


-Johan Tell


tack internet...

...äntligen finns ett forum för alla knäppskallar att fritt skandera ut sina härliga önskemål, drömmar och så vidare...

Loggar i vanlig ordning in på ansiktsboken, om inte annat för att se vad lillasyster hittat på för sattyg sen sist, hoppsan... ännu en galning som hittat hit! varför blev just jag en sådan magnet för alla galningar med extra behov efter uppmärksamhet... jaja Pluttan, för din skull:

"Är du gift att du får mig att vilja gifta sig nu "!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! du har Yahoo? Vi chatta någon gång? Eller ring? +447529935633 Eller bättre fortfarande talar vi en till en ????????????? mitt namn är Victor och jag skulle verkligen älska att lära känna dig !!!!!!!!!!!!!
Du är uppfyllandet av mina drömmar nu Gud har besvarats jag verkligen älskar det jag ser och skulle älska att uppleva och lära känna dig. heter Victor och jag till er stora Temne !!!!!!!!!! du har fått mig am all din!"

Lycka, enbart lycka... Tack internet! Lovar härmed att aldrig mer sova med balkongdörren öppen... Tänk om människan finns på riktigt? Att han dessutom använder en gammal bild på Tupac som pres.bild gör inte saken bättre... Krypningar... krypningar!


Miljömuppen citerar #55:


"Använd bibliotek. Att låna böcker, skivor och filmer är ett resurssparande kulturellt återbruk som miljön blir glad av."


-Johan Tell


älskade SR

vad vore livet utan P3? Tomt... Meningslöst...


Miljömuppen citerar #54:


"Använd internet. Ladda ner musik. Jodå, det går att göra lagligt. Enkelt är det också. Även om datorn drar ström kan du spara såväl energi som resurser genom att köpa din musik på nätet istället för att en fysisk cd tillverkas och distrubueras.

Samma sak med tidningar, tidskrifter, resekataloger, prylkataloger, och ljudböcker. Ladda ner filmer. Se dem på skärmen eller på en tillkopplad teve.

Men att läsa en bok på skärmen är fortfarande en alltför trist upplevelse."


-Johan Tell


Tips för mörka dagar -från mamma :)1) Vid lunch, sitt i din parkerade bil med solglasögonen på.
Peka på förbipasserande bilar med en hårtork. Se om de saktar in.

2) Sök dig själv via växeln. Försök INTE förställa din röst.

3) När någon ber dig om hjälp, Säg: jag delegerar!

4) Varje gång någon ber dig att göra något, fråga om de vill ha
pommes frites till det?

5) Ställ sophinken på skrivbordet med en lapp med texten: Inkorg

7) Häll koffeinfritt kaffe i kaffeautomaten i tre veckor. När alla
har kommit över sitt koffeinberoende, byt till espresso.

8) I minnesfältet på alla dina inbetalda räkningar skriv: För
sexuella tjänster.

9) Avsluta alla dina meningar med: "I enlighet med profetian."

10) Använd inte punkt

11) Så ofta som möjligt: hoppa istället för att gå.

12) Fråga folk vilket kön de tillhör. Skratta hysteriskt när de har
svarat.

13) Specificera att din drive in order är för att "ta med".

14) Sjung med på Operan

15) Gå på poesiafton och fråga varför dikten saknar rytm.

16) Häng myggnät runt ditt skrivbord. Spela band med djungelljud hela dagarna.

17) Fem dagar i förväg talar du om för dina vänner att du inte kan komma på deras fest för att du har huvudvärk.

18) Be dina arbetskamrater tilltala dig med ditt Gladiatorsnamn, Rock Hard, eller varför inte Snöret...

19) När pengarna kommer ut ur bankomaten, skrik "Jag vann!","Jag vann!" "Tredje gången denna vecka!!!"


Miljömuppen citerar  #53:


"Gynna miljökloka företag. Alla kan inte bygga vindkraftverk eller odla kravmorötter. Därför är det viktigt att du som konsument även gynnar traditionella företag som har ett bra miljöarbete. Årligen publicerar Folksam ett klimatindex där alla bolag på Stockholmsbörsen betygsätts från noll till fem stjärnor. Väg in detta index när du överväger att anlita ett företag eller köpa dess produkter."


-Johan Tell


Dagens bästa:

Reggae-bussen! Vi lämnar det så... Men jag hoppas på en repris snart igen!

Och ja Pluttan, festen var igår... Bilder kommer så fort jag kan! Smink, karaktär och kläder höll sig prima tills  2 av våra juveler gjorde en alldeles egen tolkning av min Rihanna samt My Love... Du skulle vart här!

Miljömuppen citerar #52:


"Ställ frågor. Äger du aktier? Använd då din rätt att ställa frågor på bolagsstämman. Ställ konkreta frågor: är företagets tjänstebilar miljöbilar, vilka planer har företaget på att bli klimatneutralt, finns det ett program för att bli ISO 14000-certifierad?

Bolagets ledning har då inte bara en skyldighet att svara dig. Svaret måste även göras tillgängligt  för de aktieägare som inte är närvarande på stämman. Detta innebär för det mesta att din miljöfråga och ledningens svar kommer att publiceras på bolagets hemsida."


-Johan Tell


Men hur kul kan man ha?


Kära Häxa!

Årets välkomstceremoni vid Hogwarts skola för trolldom och häxkonster hålls den 8/6 kl 18 i Bergvallhallen. Som lärare kommer du att bli tilldelad en särskild roll. Det är viktigt att du läser på ordentligt och att du agerar och klär dig som denna. (Vi rekommenderar google.com)

Hanna Rosén - Fleur Delacour
Beauxbatons förkämpe i Turneringen i magisk trekamp.
Har Vilie blod i sig vilket ger henne en viss dragningskraft.
Hon är vacker med långt silverblont hår.
Fleur har till en början en ganska snobbig attityd men den blir bättre.
Bor just nu i London tillsammans med Rons bror Bill och arbetar på Gringotts.
Bill och Fleur är förlovade.Väl mött!Jodå, hela lärarlaget samlades för att förvandlas till sina karaktärer... Kroppskaraktär ryade Camilla aka Professor Snape. Bergvall hade som i ett trollslag förvandlats till Hogwarts stora sal med musik och scenografi. Största utmaningen var nog att hålla sin frostiga attityd, speciellt med professor Lockhart som bordsherre. Vill nog ändå påstå att uppdraget genomfördes väl tills dansuppvisningen startade... Dansfröknarna skrattade så att tårarna rann! I get the point! Jag fattar! Jag tar åt mig! Nya danssteg utlovas... Och kanske lite mindre drama? My Lord! Satan så kul! Hatten av för Hälsinglands DansTeaters nya medlemmar... Jag lämnar min plats till förfogande!


Miljömuppen citerar #51:


"Kontakta företag.
Ta för vana att ringa eller mejla företagens konsumentpaneler. Ställ dina miljöfrågor om innehåll, tillverkning, förpackning och transport.

Varje sådan kontakt kommer att infogas i den statistisk som ligger till grund för framtida aprodukter."

-Johan Tellännu mer måndag

samling med lärarlaget 13.30, käftsmäll numbero 3! Jag suger på det här... Tack för den!

Miljömuppen citerar #50:


"Snåla i köket
. När du byter kyl, frys, spis eller diskmaskin, se då till att de är så energisnåla som möjligt och märkta från A til A+++. Med en ny kyl och frys kan du spara 500 kronor om året i sänkta elräkningar och samtidigt bespara miljön många kilon koldioxid.

Men byt inte förrän dina maskiner verkligen är uttjänta och omöjliga att reparera. Det förbrukas mängder av såväl resurser som energi när vitvaror tillverkas och fraktas - kanske ända från Sydkorea.

I väntan på att köpa nytt ska du vara noggrann med att dammsuga baksidan av kylen, frosat av och aldrig sätta in varma matvaror. Glöm inte att tina frysta matvaror i kylen."


-Johan Tell.


min egen soffliggare

Försökte straffa mannen som smet från att rösta med tystnad från Bollnäs till Tönnebro... Lönlöst, komplett lönlöst! Mannen som kan underhålla hela gävleborg samt sig själv... Egen komponerande sånger, dansmoves och citat från samtliga filmer, tv-shower samt massa annat som synts på mediahimlen sen millenieskiftet... Tystnad tagning, no way! Jag ger upp...Försökte nitiskt att gömma mig bakom min stickning, but the point was so not taken... Jojo, kampen fortsätter... Var så säker älskling!


Miljömuppen citerar #49:

"Drick kranvatten. Sverige har ett av världens allra godaste kranvatten. Att därför anlägga fabriker som buteljerar detta vatten för att därefter frakta det land och rika kring är ett exempel på grav misshushållning med våra resurser.
Svenskarnas årskonsumtion av buteljerat vatten motsvarar 367 000 ton gods som kräver tiotusen långtradartransporter. Dessa genererar, tillsammans med tillverkning och slutanvändning av flaskorna, 100 000 ton koldioxid varje år. Totalt förbrukar detta flaskvatten  energi motsvarande 16 000 oljeeldade villor under ett år.
Dessutom kostar flaskvattnet sisådär tusen gånger mer än kranvattnet.
Tappa istället kranvattet i en vacker tillbringare och lägg i några gurkskivor. Enkelt, gott, vackert och mycket mer miljövänligt."

-Johan Tell

bara måste...se upp för osten, den spänner musklerna! Kom igen nu Scandic... Snabbkurs i engelska någon?


Miljömuppen citerar #48:

"Sitt vackert. Välj utemöbler av trä istället för plast. Välj svenks fur, al eller ek istället för långväga fraktad regnskog. Om du likväl föredrar ett importerat, tropiskt regnslag, se till att det är miljömärkt. Det innebär ingen garanti, men chansen är större att du inte bidrar till att regnskog skövlas."

-Johan Tell

älskade måndag, forts...

08.23, inser att jag somnat med tv:n. Tack Christin Caspersen för att du väcker mig med din ljuva stämma... Mindre kul att morgonens debatt handlade om gårdagens EU-val, tydligen så bor man i länet med lägst antal röstande medborgare procentuellt sett... Käftsmäll numbero 2...

Tack för den! Må ni för evigt drabbas av svidande skoskav era förbannade soffliggare! Tvi!

Miljömuppen citerar #47:

"Grilla gärna. Men använd ekologisk tändvätska och kött från frigående djur. Eller vilt. Eller fisk.
Tänk också på att ungefär 70 procent av grillkolen och briketterna importeras från Sydafrika, Argentina, Estland, Lettland och Polen. Vilket är en aning tveksamt  med tanke på att vi inte precis har ont om träd i Sverige."

-Johan Tell

förresten...

våga fråga liksom...

När man är på bio och reklamen har passerat och det äntligen är dags för själva filmen... Varför dras då alltid ridån för? Vad är det som händer där bak? Såvitt mitt svaga intellekt kan se så är de ju samma filmduk när ridån dras åt sidan igen... Vad är det som sker? Vad är det jag inte får se? Hatar när jag inte vet allt...

Miljömuppen citerar #46:

"Undvik plast. Ett fantastiskt material förvisso men oavsett typ alltid förenat med en viss risk för spridning av farliga kemikalier. Särskilt PVC-plast ska du se upp med eftersom den ofta innehåller mjukgörare, ftalater, som kan kan framkalla cancer, vara hormonstörande, påverka levern och störa fortplantningsförmågan. PVC-produkter är märkta med en trekant med siffran tre och kan finnas i allt från livsmedelsemballage till leksaker och golv.
Dessutom görs plast idag mest av råolja och naturgas.
Ersätt plasten där det går med miljövänligare material som också åldras vackrare, såsom glas, läder, trä, bomull eller ylle."

-Johan Tell

älskade måndag

08.22, vaknar med andan i halsen och inser att jag återigen lyckats med att stänga av väckarklockan i sömnen. Grattis pucko! Käftsmäll numbero 1...

Jodå, det här blir nog en bra dag...

Miljömuppen citerar #45:

"Bli eko-chic. Det är först när vi på allvar bejakar ekotrenden, ser den som något att eftersträva och inte som en uppsättning trista regler att fördystra våra liv med, som de verkliga förändringarna kan ske.
På vissa håll i USA är begreppet ekologisk inte längre  förknippat med kollektivboende och matlag med linssoppa som stadigt inslag på menyn. Där är det redan chict att vara eco och därför trendigt med eco-resorts, eco-sports, eco-vacations, eco-pets, eco-houses, eco-design, eco-furniture, eco-art och eco-weddings."

-Johan Tell


pluttan, min pluttan!

Hur var det med självdistansen? Måttligt höga tankar om sig själv eller vad?

"Nu såg jag den här..:)
Men.. är det jag som är Rut eller har jag bara haft höga tankar om mig själv? Utsliten sadel.. hmm..låter snuskigt.....jag menar inte att försvara mig, men.."

Du är så förbannat underbar!


Miljömuppen citerar #44:

"Vägra direktreklam. Det går åt stora mängder träd, tryckfärg och energi för att tillverka och distribuera all direktreklam som skickas ut till svenska hushåll. Sätt en nej tackdekal på brevlådan och du slipper släpa iväg femtio kilo årlig reklam till pappersåtervinningen.
Ringer du därefter Nix adressat befrias du även från adresserad reklam."

-Johan Tell

underbara lillasyster...

citat: "Men tänk dig som om att du pratar med en mupp. Ta det försiktigt och långsamt, annars kanske du skräms..."

Att du inte är fredsmäklare det förstår inte jag, älskade du! Puss!

Miljömuppen citerar #43:

"Plantera träd. Är du svensk normalbilist generar ditt bilkörande cirka 2,5 ton koldioxid på ett år. Planterar du 200 träd absorberar denna lilla skog ditt utsläpp.
Väljer du att plantera dessa träd någon annanstans kan de även rädda en bit regnskog, hindra en öken att breda ut sig och stoppa jord från att erodera. Dessutom producerar 200 träd syre åt 800 människor.
Tänk också på att växtligheten i Europa bara absorberar  10 procent av den koldioxid vi européer släpper ut.
Därmed skulle man kunna säga att vi har en träskuld till den övriga världen.
Att plantera träd är på många vis ett sätt att forma framtiden."

-Johan Tell

Hittelön...

...utlyses!

Tant Rut måste tillbaka! Vem har tagit henne? Morr...

Rutan är en klassisk kärringhonda i ljusbrun nyans, taskig fotbroms samt sliten sadel.

Valfri Ben & Jerrys utlovas den som kan ge värdefulla ledtrådar... I sann Ture Sventon-anda ska jag vända på varenda sten om så behövs... Tant Rut måste tillbaka!

Förbannade banditer!

Miljömuppen citerar #42:

"Pendla klokt. Bilismen står för hälften av hela den svenska transportsektorns utsläpp. Av alla dessa bilresor handlar 270 miljoner årligen om att pendla fram och tillbaka till jobb och skola. Det är inte bra för miljön. Det är inte bra för någon. Pendla helst kollektivt. Cykla eller gå till jobbet. Kan du byta bort 740 mils bilförande motsvarar det minskade koldioxidutsläpp med 1,8 ton. Detta är lika mycket som din semesterresa till Thailand genererar. Som bonus får du mycket mer tid över till vänner och familj."

-Johan Tell

RSS 2.0