Estetkongress


Otroligt intressant. Och läskigt. Mest intressant, typ.

Men inte satan är hög ålder ett tecken på mognad. Och trots att man jobbar med ett någorlunda fostrande ämbete (läs lärare) så behöver man själv inte vara van vid att föra sig med och runt folk. Nä du... Noll imponerad! Tror aldrig att jag tvingats ducka så många gånger, både fysiskt och verbalt. Vad ska man säga? Tråkigt...


Tror vi beskriver det hela med en kort konversation jag hade med en dramapedagog:

Hon: Och vad jobbar du som?

Jag:  Jag är danspedagog.

Hon: Så du är inte lärare?

Jag: Jo, jag är danspedagog. (Lite högre, något tydligare, då tant uppenbarligen inte hör så bra.)

Hon: Jaså, så du är inte ens lärare! (Väldigt tydligt och välartikulerat.)

Tack för den!

Miljömuppen citerar #22:

"Släck. Låt tomma rum vara mörka rum. Byt till lågenergilampor.
En lågenergilampa som används 4-5 timmar om dagen sparar in sin egen kostnad på ungefär ett år.
Byter du från en 60-watts glödlampa till en 11-watts lågenergilampa  sparar du, efter att skillnaden i inköp är borträknad, ungefär 300 kronor under lampans livslängd. Dessutom minskar  du koldioxidutsläppen med över 58 kilo kildioxid per år."

-Johan Tell


Hämndens pris och separationsångest


Som en härlig vårvind dundrande hon in i den annars så kalla och trista vardagen men innan vi hunnit halvvägs genom vår "phishfood" och allt som behövde diskuteras samt analyseras så stod man återigen där på perrongen och vinkade hej då... Vad hände? Vart tog tiden vägen? 


Ensam promenad hem med gårdagens pandasmink, sunkmössa och illasittande mjukisar... Så inte okej när man springer på sina spöken. Humöret sjönk ännu djupare ner i avfallshögen... Tur att småsystrar kan nås via sms. Hur kunde deras walk of shame bli  min? Lovade mig själv, dyrt och heligt, på plats att från och med nu aldrig lämna lägenheten utan att vara i toppskick. Synd bara att jag försov mig i morse... Bra start. Not...


Så vad gör man för att vältra sig i sin egen olycka? Jag rensar avlopp och käkar Ben & Jerrys. Nej, inte samtidigt! Lillasyster försökte lite försiktigt göra mig uppmärksam på att jag hade stopp i avloppet till badkaret. (Jaså är det därför jag har ett helt fågelbad på badrumsgolvet varje gång jag duschat?) Ignoransens dagar är förbi hojtade fröken och drog på sig gummihandskarna. (Varför kliar det alltid i ansiktet när man städar kloaker och dylikt? Alltid!) Urk, säger jag bara. Tror jag dragit fram en mindre iller ur kloakerna. Pyton! När jag väl fått upp ångan gick jag över resten av lyan med en pedants noggranhet... Tog även tillfället i akt att ge igen på grannarna. Med balkongdörren på vid gavel poppade jag Markoolios debutalbum samt Aqua. Tack för alla härliga onsdagar med dunka dunka, deklarerade jag, här kommer skatteåterbäringen! Att man själv måste bära öronproppar för att överleva, det ser jag som en billig kostnad för att få sätta ner foten. Basta!


Nu skiner lägenheten som om den vore redo för kungligt besök och ännu en burk Ben &Jerrys har hittat sin väg ner till magen... (Kan tyckas halvbra när man är laktosintolerant...)

Miljömuppen citerar #21:

"Var inte standby. En del av prylarna i ditt hem drar uppemot halva elförbrukningen i standby-läge jämfört med när de är fullt påslagna. Stänger du exempelvis av husets teveapparater, köksradion, datorerna och bredbandsuppkopplingen kan du lätt spara en tusenlapp om året och skona miljön från ytterligare utsläpp av koldioxid.
Glöm inte att dra ut kontakten till den gamla bärbara datorn som annars konstant och förgäves försöker ladda batteriet.
Skaffa en elenergimätare - vissa kommuner har till utlåning - för att kolla vilka apparater som bör stängas av, vilka sladdar som bör dras ur och vilka som lugnt kan sitta kvar. Moderna mobilladdare drar exempelvis ingen ström när telefonen inte är inkopplad."
 -Johan Tell


doris

Skriver listor på allt som borde göras men vad spelar det för roll om man sen inte hittar dom? Kan vara så att städning stod högst upp...

Hade planerat/lovat att spendera helgen hos föräldrarna över helgen men glömde bort det... Smått pinsamt när min kollega på söndagkvällen frågade hur jag haft det. Noll koll liten boll... (Undrade inte päronen vart jag var? Äpplet och trädet-teorin gör sig påmind...)

Vaknar tusen gånger varje natt och kommer på massa bra saker som inte borde glömmas bort... Mentala listor är värdelösa. Det enda som funkar är påminnelse på mobilen eller permanenta tatueringar. Kul. Kanske är det faktiskt så att man borde ta och tagga sig? Fylla högerarmen med bra kom ihåg-saker/varningar som "DU SLÄCKTE VÄL LJUSEN?" och på vänsterarmen skulle jag ha familjens födelsedagar och kanske datumet för den väldigt speciella årsdagen. Inte nå jobbig stämning när vi båda inser att vi är guldfiskar/lobotomerade puckon som knappt kan knyta skorna själva och än mindre komma ihåg vår stora dag... Jojo, kaka söker maka.

Miljömuppen citerar #20:

"Byt till miljöbil. Vägtransporterna står för en femtedel av alla utsläpp av koldioxid i Sverige. Som privatperson är ett byte till miljöbil förmodligen det enklaste sättet att drastiskt minska sin andel av utsläppta växthusgaser.
Dessutom har ditt bilval ett mycket stort  symbolvärde. Att byta sin stadsjeep mot en miljöbil är en miljömässig markering som är svår att toppa.
Biogas är det idag mest miljömässiga bränslet. Den är ett förnybart drivmedel framställt genom rötning av slam från reningsverk, avfall från livsmedelsindustri eller sorterat hushållsavfall. Den som kör på biogas tillför i princip ingen ny koldioxid till miljön. Många mackar erbjuder dock bara naturgas, som är ett fossilt och inte förnybart bränsle. Likväl sänker den bilist som kör på naturgas sina koldioxidutsläpp med cirka 25 procent.
E85 består av 85 procent etanol och 15 procent bensin. Bränslet är miljömässigt sämre än biogass men långt mer praktiskt då det kan tankas i samma tank som bensinen. Därtill finns betydligt fler tankställen. Nettobidraget av koldioxid för bilar som körs på E85 är 60-80 procent lägre jämfört med bensinbilar.
Hybridbilar har förutom en elmotor även en vanlig bensinmotor (etanolvariant är på väg in på marknaden).
Bäst är en hybridbil i riktigt låga hastigheter, vid exemplevis kökörning, då den drivs enbart av elmotorn. Man räknar med att en elhybridbil minskar bränsleförbrukningen med 25-40 procent.
Bland miljöbilar brukar även räknas de riktigt bränslesnåla bilarna som körs på konventionella bränslen. Till dem räknas sådana som släpper ut max 120 gram koldioxid per kilometer vilket motsvarar en förbrukning på cirka 0,5 liter bensin respektive 0,45 liter diesel per mil."

-Johan Tell


födelsedagsbarnetlöjliga som få, vi vet det... men pälsklingen fyller faktiskt år och då går kärlek före heder!

labbebabben, kacklan, GO, bebban, monstret mm ja, kärt barn har många namn... massa namn! Den lilla tårtan serverades på bemärkelsedagen i lördags, den stora tar vi på fredag när hela la familia är samlade i Sveriga och Sörbo. Då ska vi blåsa 12 ljus och äta rå köttfärs.

Älskade lilla hund. Våran hund.

Hur mina elever inte kan se mig som en hundmänniska fattar jag inte...  Är det en pik? Känns som ett påhopp.


Miljömuppen citerar #19:

"Kräv tåg. Idag tar få tåget ut i Europa, vilket är synd. Tågresor hade varit långt mer miljömässiga än de starkt ökande, relativt sett korta europeiska flygresor som idag dominerar resandet.
Exempelvis skulle den allra kvickaste sortens snabbtåg teoretiskt sett kunna klara sträckan Malmö-Milano på knappt tre timmar. Idag tar det runt ett dygn med upp till sju byten. Och kostar mer än tio gånger mer än lågprisflyget.
Snart bygger italienarna en bro till Sicilien. Varför inte ha som  mål att en miljömedveten norrskensentusiast ska kunna stiga på tåget i Palermo för att sedan kliva av samma tåg i Abisko?
Mejla din  EU-parlamentiker och Sveriges infrastrukturminister. Kräv vettiga tågförbindelser till utlandet."

-Johan Tell

förresten...

...varför vägrar vår hufvudstad att vara med om earth-hour? Vad är problemet? Inte nå pinsamt...

Miljömuppen citerar #18:

"Drick vin. Det finns ekologiska. Numera är de riktigt hyfsade, vilket sannerligen inte var fallet för några år sedan. Odlare i riktigt varma områden har lättare kunnat ställa om sin produktion. Förmodligen för att de svampangrepp som annars är den vanligaste orsaken till besprutning med kemikalier trivs bättre i fuktiga miljöer. (Än mer besprutas förresten de druvor vi äter.)

I skrivande stund  säljs  16 vita  och 20 röda ekologiska viner från tio olika länder i prisspannet mellan 56  och 506 kronor flaskan.
Därtill sju ekologiska öl, sex snappar och ett portvin."

-Johan Tell

03.25... god morgon!


Känner mig som den gamla libressreklamen från typ 93... ja ni vet hon som inte ens kunde hålla i en kaffekopp på morgonen...

Någonsin funderat över varför tv4  sänder långfilmer tv-serier från någon gång före milleniumskiftet? Det är för oss kortisonstinna muppar med dygnsrytmer som en mjölkbonde. Jojomensan, det kallar jag support! Tack för tv:n, tack för kaffet. Så vad gör man för att fördriva timmarna från gryning fram till normal arbetstid? Bönderna mjölkar korna och jag förberedde middagsmaten som en annan kallskänka (Kanske att man blir gift ändå?) medans allas favorit -Felicity cuttade håret... Jojo, det är i gryningen det händer!  

Dagen kommer spenderas i danslokalen, idag håller vi intagningsprov för de blivande es09. Mistänker att det är fler än jag som lidit av diverse sömnproblem i natt?

Visserligen var det nog över på en knapp minut men ändå... I går syntes våra treor med sin slutproduktion i lokaltv, det måste väl ändå vara veckans bästa?


Miljömuppen citerar #17:


"Ge bort en grön blomma.
Vi svenskar köper rosor för en halv miljard om året. En stor del av dessa är hårt besprutade med kemikalier och flygs in från Kenya eller Latinamerika.

Blombranschen håller på att ta fram en miljömärkning. I väntan på den är en stor svensk sommarbukett ett miljövänligare alternativ.

Krukväxter är också fina."

-Johan Tell


update

Ännu ett besök hos farbror doktorn. Betedde mig nog som en lobotomerad guldfisk dagarna innan... Vad kan han tänkas leverera? Är jag för alltid dömd till att vara lungsjuk? En sån där klenis med svag hälsa som man hört talas om i samband med överklassfruar på 30-talet? Kul i jul... Men all frökens pessimism fick sig minsann en riktig örfil. Hann bara snubbla in på mottagningen och ta i hand innan man blev friskförklarad. Men hajar du? Frisk! Nu finns det minsann inget att beklaga sig över. Lungorna är på topp, inte ens ärren kvar. Orsaken till det här halvåret med handbromsen kommer vi tydligen aldrig att få...  Orkar inte lägga krut på det just nu, låt mig få leva mitt liv som jag önskar! Här ska dansas! Dock återstår några månader med kortison, röntgen och finnar som en annan moppegrabb... Kul då!  Men till hösten är du nog som vanligt igen lugnar läkarna. Jaja,  men då så...  Kalla mig fåfäng men inte blev jag mycket lugnare av det. Grrr...

Miljömuppen citerar #16:

"Låt din trädgård vara lagom. Om vi inte kan sköta våra trädgårdar miljövänligt, hur ska vi då kunna ställa några som helst krav på bönderna att vara ekologiska?
Se över ditt förråd av bekämpningsmedel. Fundera över om de verkligen behövs. Fråga efter miljövänliga alternativ. Idag används mer bekämpningsmedeli våra trädgårdar per kvadratmeter än i skogsbruket, frukt- och trädgårdsnäringen.
Fundera över din maskinpark. Måste du ha alla dessa saker som brummar, viner och tjuter? Vore det inte bättre att ha ambitionen att sköta din trädgård manuellt: handkagad gräsklippare, häcksax och sekatör?
Behöver du en maskinell gräsklippare, välj då helst en elektrisk. Fungerar inte det, välj hellre en med  fyrtaktsmotor som ger renare avgaser och är tystare än en med tvåtaktsmotor. Använd alltid alkylatbensin som minskar utsläppen av kolväten med 90 procent.
Vattna med regnvatten istället för att använda trädgårdsslang, som annars lätt förbrukar allt det du sparat med småspolande toaletter och duschmunstycken. För att minska avdunstningen - vattna när solen gått ner.
Prova att byta inställning. Det dina grannar kallar vildvuxet och ovårdat benämner du själv som en fristad åt fjärilar, småfåglar, fladdermöss, igelkottar och andra djur.
En hängmatta är extremt miljövänlig."

-Johan Tell


sveda och värkoch självömkanskontot ligger på plus... Enormt Ben & Jerrys behov just nu!

Miljömuppen citerar #15:

"Fyll holken. Om alla batterier till slut hamnar i "holken" undviks att giftiga tungmetaller som kadmium, kvicksilver och bly läcker ut i naturen. Därmed undviks även att dessa letar sig tillbaka till dig när du äter mat - särskilt njure och lever.
Tänk på att det finns dolda batterier i allt från pratande leksaker till spelande inbjudningskort och blinkande nyckelringar.
Uppladdningsbara batterier är ett bättre alternativ än engånngsbatterier.
Än bättre, eftersom även uppladdningsbara batterier har en ganska kort livslängd, är förstås att välja bort batteriet helt när det går - hur långt från ett eluttag borrar du egentligen?"

-Johan Tell

the end of an era......när det är knappt så att sulan sitter kvar och varje promenad innebär dyngsura strumpor, då är det kanske bara dags att gilla läget? Suck... Inte ens favorit-skomakaren borta i betongstaden kan ruska liv i de här slitna gamla pjucksen... Sorgen är total! Hur satana ska man kunna slänga sina favoritskor? Icke, det blir ett minnesmonument ovanför sängen... Basta!

Miljömuppen citerar #14:

"Fyll på. Totalt återvann vi i Sverige år 2005 drygt 760 000 ton förpackningar - vilket är mer än den svenska befolkningens samlade kroppsvikt.
Att återvinna är förstås utmärkt, men än bättre vore att lägga naturens resurser och vår egen energi på annat än att släpa hem förpackningar för att därefter så gott som genast  kånka iväg dem till återvinningsstationen.
Prata med din handlare, ring eller mejla tillverkare för att kräva fler refill-förpackningar."

-Johan Tell

Ska du emmigrera?

 En av många spännande frågor fröken fick under dagens lungröntgen...  Öh, nä. Ska du? Eller... Vad? Noll koll liten boll.

Miljömuppen citerar #13:

"Bli en vinnare, en återvinnare. Blandade sopor är ett gigantiskt miljöproblem och därmed en ekonomisk kostnad  som hamnar på din skattsedel. Sorterade sopor däremot är ekonomiskt användbara resurser.
Att återvinna en aluminiumburk sparar 95 procent av den energi som skulle krävas för att tillverka en ny.
Att återvinna en pet-flaska istället för att tillverka en ny sparar tillräckligt med energi för att hålla en 11-watts lågenergilampa lysande i 33 timmar.
Varje år återvinner vi pappersförpackningar som motsvarar en miljon träd.
Därför ska du sortera hårdplast, mjukplast, metall, glas, papper, förpackningar och batterier. Färgburkar, kemikalier, oljor, elektronik och vitvaror transporterar du till din återvinningscentral.
Om alla i Sverige sorterade ett extra halvt kilo aluminium varje år skulle den sparade energin räcka till att värma 10 000 villor."

-Johan Tell


Kanske dags att lyssna på tecknen?

DansTeatern, under ledning av mor och dotter, har under året repat in föreställningen Kostymernas Parad igen. Hur kul som helst tycker lilla Skutt men varför går det åt skogen?


Fröken summerar årets nitlotter:

Första offentliga repetitionen med publik: Fröken får helt plötsligt inte luft och måste spendera resten av kvällen på akuten.

Premiär i aula fullsatt med högstadieelever: Lisa landar på frökens huvud vilket resulterar i hjärnskakning.

Föreställning i kyrkan: Gissa vem som för första gången någonsin får 39 graders feber? Noll bra timing.

Nu på lördag ska hela föreställningen spelas på UMRs årliga konferens... Gissa vem som pajar foten under gårdagens balettlektion? Värsta enkla hoppen men helt plötsligt fanns det ingen fot att landa på... Panik och en jäkla massa aj!


Summa summarum: Ja inte vet jag, skam den som ger sig?

Värsta gnälliga tjejen i alla fall. Stackars pojkvän...

Miljömuppen citerar #12:

"Ät hummer. Ät fisk. Ät musslor. Ät krabba. Njut av havets delikatesser. Men gör det med förstånd, då flera olika miljöproblem är länkade till fisk och skaldjur.
Rovfiske hotar många arter. Var därför försiktig med att välja bland annat torsk, tonfisk, haj  och hälleflundra.
Vissa fiskar har förhöjda halter av miljögifter. Därför ska du exempelvis nöja dig med att äta fet östersjöfisk en gång i veckan.
Vilken som ska bli just din delikatess beror till en dell var du bor. Prata med din fiskhandlare, undersök utbudet i din butik, läs på, fråga efter miljömärkt fisk.
En tanke. Sverige har över 230 mil kust, närmare 100 000 sjöar och fler än 2,3 miljoner fritidsfiskare. Hur svårt kan det då vara att undvika fiskpinnar av vitfisk som rovfiskats i Atlanten och därefter skeppats farm och tillbaka till Kina för att fileas och paneras? Hur svårt kan det då vara att låta bli att handla nilabborre från Victoriasjön fiskad under sämsta  förhållanden? Hur svårt kan det då vara att låta bli att bidra till förstörelsen av kust- och artskyddande  asiatiska mangroveträsk i jakten på jumboräkor?
Stekt mandelpotatis med gräddfil, persilja och små bitar hemrökt abborre är dessutom utsökt.
Men kräv först av din vattenvårdande politiker att vattnet där abborren simmat är analyserat och resultatet öppet redovisat."

-Johan Tell


teknikens under

Alex Schulman skrev ju för några år sedan (tror det var typ redan 2 eller så) en uppmärksammad blogg eller krönika (minns inte, förlåt) om fenomenet T9. Minns ni? Den om lite speciella programmerade ord... Han ställde bl a frågan om varför T9 inte kunde få till mobilen (det blir alltid mobileo) men däremot ett riktigt fult ord... Testa att slå 38223534882 på mobilen. Börjar minnet komma tillbaka?


Ja bloggen om allas vårt fantastiska, och för åtminstone mig, oumbärliga T9 är ju uppenbarligen  redan skriven så jag väljer att fördjupa mig i ett annat tekniskt fenomen. Ni vet dom där små fönstrena som windows envisas med att stoppa in ta mej satan överallt med frågor som "Är du säker på att du vill lämna det här?" eller "Vill du spara innan du avslutar?" Ja ni hajar... Dom där små tänka-till-pekpinnarna som påminner oss om vilka förhastade idioter vi människor är som är på väg att kasta bort allt konstruktivt vi hamrat ner på tangentbordet under en hel förmiddag bara för att stänga av datorn snabbt. Pinsamt... När kommer dom in IRL? När kan man läsa avancerad pop up fönster vetenskap på högskolan? Jag lever med en hel drös med människor runt omkring mig som skulle behöva doktorera i ämnet för att klara av en sån enkel sak som en tebjudning. Deras symptom har ganska många likheter med torrets men deras repliker är mer träffsäkra och elaka. Av många olika etiska skäl, testamenten och med rädsla för förföljelse så väljer jag att inte publicera deras namn här men vi kan ju säga så här, jag drömmer fortfarande mardrömmar om min tid som övningskörare...

Miljömuppen citerar #11:

"Sporta grönt. Jogga hellre iväg från hemmet än ta bilen till gymmet. På samma vis är längdskidåkning mindre energislukande än utförsåkning i pistade backar med snökanoner och liftar. Orientering är resursmässigt skonsammare än golf. Fotboll snålar mer med resurserna än ishockey. Ett krocketset består till större del av förnybart material än vad en uppsättning bouleklot gör."

-Johan Tell


Hur trött får man bli?


Kulturkrock i all ära men ålderskrock då? Tröttsamt, minst sagt. Har nu tvingats lyssna till en hel drös fördommar gällande bloggar... Noll kul. Expertkommentatorerna i frågan kan knappt stava till www och har väl själv aldrig besökt en blogg men nog har man tillräckligt med kött på benen för att uttala sig ändå. Kul i jul. Nä visst får väl även jag hålla med om att Linda Rosings blogg inte tillhör favoriterna. Det finns väl egentligen ingen människas matvanor som är tillräckligt intressanta för att sprayas ut på webben. Men så låt då bli att läsa skiten. Och dra för Guds skull inte alla över en och samma kam. Inte alla är likadana, det borde man väl ha lärt sig på sin ålders höst? Trodde jag ja... Pyttsan!

Jaja, gamla hundar lär sig inte att sitta bara så där och vi yngra ska lära oss vet hut, när de äldre talar då tiger vi yngre. Basta! Men hur rättfärdigar man det faktum att man först fördömmer alla om läser bloggar men sen själv går hem för att titta på Victoria Silvstedts "My perfect life"? Argumentet "att dom var ju faktiskt i Orbaden" känns lite tomt...

Miljömuppen citerar #10:

"Var manuell. Använd dig själv som energialstrande maskin och ersätt de batterier som faktiskt inte behövs. Trampa därför fram ström med din cykels generator istället för att byta till batterilyse.
Att en "batteridriven pepparkvarn med belysning" är lika onödig som en batteridriven korkskruv är tämligen självklart. Men det går även utmärkt att  vispa grädden, borsta tänderna och skumma mjölken till cappucinon manuellt (av latinets "manus" som betyder "hand").
Starka handleder får man också vilket är bra när man spelar badminton."


Ännu mer saab


Nä du TinaOnly, jag tror minsann att vi är nåt på tråden... Fröken gjorde en kort marknadsundersökning via mobil igår. 37 sms gick ut till slumpmässigt valda personer i telefonboken. Resultat blev som så här: 0% körde själv en saab medans 18,9% kände någon eller några som körde en saab. Jamen vadå muttrar ni, nästan 20% det är väl ändå inte så lite... MÄN, skriker Tony Irving, det är ingen cha cha. Nä inte fan är det väl det... Fast samtidigt så känner ju alla en kändis och inte fan är 20% av Sveriges kändisar. Inte ens om man får räkna Linda Rosing, och vem fan gör det? Ja ni fattar vart jag vill komma... Kan det vara ännu en råtta i pizzan? Jag tror det...

Men vart tar då alla saabar vägen? Produktionen va dem har väl fortgått fram till nu eller? Jag, och kanske också Lars, tror att det kan vara dags för en teori om svarta hål... Vi ska bara kläcka en schysst formel för det så syns vi Illustrerad Vetenskap sen... Fame, here I come!

Miljömuppen citerar #9:

"Byt elbolag. Svensk el kommer fortfarande till viss del från kraftverk som drivs med fossila bränslen som kol och olja. Om vi drastiskt ska minska våra utsläpp av växthusgaser måste detta få ett stopp. Ingen åtgärd är viktigare för klimatet än att kvickt fasa ut dessa miljöfarliga, obsoleta kraftverk från det nordiska systemet av elproduktion.
Välj därför ett bolag som levererar förnybar el. Med det menas el från kraftverk drivna av vatten, vind eller biobränslen vilka naturen själv återskapar. Dessa har det gemensamt att de inte ger något tillskott till kretsloppet av växthusgasen koldioxid."


idolen

Vilket annat epitet kan man ge denna underbara person? Lovely... Hört 2 intrevjuer på en och samma vecka och jag är såld!Sen var det ju det här med ridhjälmen... Så typiskt Sverige att dra på hellysena för en sån liten detalj. Ingen som minns Madonnas öppningsnummer av förra turnén? Nä, trodde väl det... youtube, säger bara det. Puckon!

Apropå Madonna... Äntligen! Ullevi Mammsen, Ullevi!

Miljömuppen citerar #8:

"Ät en älg. Skogen är full av ekologiska djur som fött upp sig själva utan hjälp av kraftfoder, konstgödsel, traktordiesel och uppvärmda lokaler. Lär dig därför tillaga vilt.  Energin som går åt för att få fram ett kilo nötbiff till köttdisken är fem gånger högre än för älgbiff.
Väljer du rådjursfärs och svensk rotfrukt istället för broiler med influgen isbergssallad har du minskat middagens koldioxidutsläpp med 72 procent.
Godare blir det också."

mitt liv i kollektiv

"Jaså, bor du här? Och hur trivs du här då?" Va Satan svarar man på det? Jo tack, det har inte renoverats sen Sundsvall brann men jämfört med källaren jag bodde i som barnflicka... Vem är jag att klaga liksom? Nä... Man tittar bort, skrapar med foten och pratar om annat...

Livet i flerfamiljshus, som det så fint heter, är verkligen något extra. Det måste upplevas. Vissa saker är alltid detsamma, oavsett postnummer så finns det sura lappar med hänvisningar till luddfilter och annat i tvättstugan... Kul. Andra sanningar för oss som av olika anledningar tvingas att hyra taket över huvudet:


När en har fest har alla det. Så är det bara. Man gillar läget, typ. Så onsdag, fredag och lördag diggar alla Magnus Uggla och ignorerar cigarettlukten i trapphuset. Inte så väldigt top notch.

Man får inte ställa barnvagnar eller andra skrymmande föremål i trapphuset, detta kan vara jättefarligt om det brinner upplyser alla bovärdar om. Precis som skolbarnen struntar fullständigt i att man inte bör äta snö så skiter vi alla kollektivt i den regeln... Högaktikningsfullt! Jodå, ligister är vi allihop... Lingvistik? frågade Bull. Käften. Pucko!

Integritet är något som jag hävdar att jag har. Eller egentligen så gillar jag bara inte när människor kommer nära... Inte okej. Det är en ytterst liten skara i min telefonbok som jag faktiskt är beredd att ge en fysisk kram. Säger säkert en hel del om mig. Sug på den hobbypsykologer! Att vi råkar ha nycklar till samma port innebär inte att jag vill bli din kompis. Noll intresse! Hedersord! Vill bara inte... Sluta! Ett försiktigt hej räcker. Tycker jag får veta så mycket om mina grannar ändå. Efter knappt 1,5 år i samma uppgång har jag kommit fram till följande:

Paret som bor ovanpå mig tycker olika i många sakfrågor. Det uttrycker dom ofta och högt. Med några promille i kroppen säger dom det inte bara verbalt längre... I deras förhållande är hon den starkare av dem 2. Så stark att hon till slut låser in honom. Basta liksom! Jojo...

Killen på andra sidan om sovrumsväggen är klappkass på tv-spel, detta i kombination med att han är en extremt dålig förlorare... Dessutom är han singel. Någon mer som ser ett samband?

Underskatta inte köksfläkten! Älskade grannar, använd köksfläkten! Inte alla har samma smak när det kommer till middag och handen på hjärtat, hur många går egentligen igång på odören från ärtsoppa, pytt i panna eller kalops? Tänkte väl det...

Hej då. Hej då länge.

Miljömuppen citerar #7:

"Se en älg. Välj att ekoturista på hemmaplan. Det var länge sedan en semester i Norden enbart handlade om att vandra långt och äta trist. Nu finns det ett spa i var och varannan fjälldal och glesbygdens gourmetkockar har drivit spritkök och frystorkat på flykten. Hitta en bra semester med hjälp av kvalitetsmärkta arrangörer av ekoturism.
Även på närmare håll finns äventyr och avkoppling. Ta bussen till ett trevligt vandrarhem, paddla i närmsta vattendrag, gå längs en kust och se var du hamnar."

-Johan Tell


saab någon?

Måste bara sälla mig till Tina Onlys resonemang... Vem kör en saab? Handen på hjärtat, hur många av dina polers kör en saab liksom... Egentligen? Kanske inte att det är så konstigt ändå att de tvingas lägga ner... Hur ser den typiske saab-ägaren ut? hmmm...  Inte helt lätt va? Vi har haft en saab. Nä, 2 faktiskt. Båda gick under pseudonymen skrutten och behandlades med den sortens värdighet också.  Nä, kanske att det är the end of an area men av en anledning?

Miljömuppen citerar #6:

"Se sammanhangen. Man skulle lite vanvördigt kunna säga att allting bär på koldioxid. Allting som producerats har orsakat koldioxidutsläpp, liksom allting som fraktats. Därtill allting som går på ström från batterier eller eluttag, allting som drivs fram av bensin, diesel, gas eller etanol.
Det är inte viktigt att du lär dig precis hur allting fungerar. Men först när du förstår sammanhangen blir det möjligt för dig att spara energi. Låt säga att du vill minska ditt utsläpp av koldioxid med 250 kilo.
Då kan du:

•·         Byta nio 60-watts glödlampor mot lågenergilampor som under dess livstid sparar 250 kilo koldioxid.

•·         Byta 120 mils bilåkande mot cykling som sparar 250 kilo koldioxid.

•·         Under 600 mils körning sänka hastigheten från 110 till 90 km/h, vilket sparar 250 kilo koldioxid.

•·         Byta utombordare från tvåtakt till fyrtakt. På 30 timmars körning sparas 250 kilo koldioxid.

··         Byta ut var fjärde köttmiddag mot en på baljväxter. En familj på fyra personer sparar då på ett år 250 kilo koldioxid.


Känns inget av sparförslagen  lockande kan du istället välja att plantera 21 träd. På ett år absorberar denna dunge ungefär 250 kilo koldioxid.
Har du tur jobbar träden därefter ytterligare fyrtio år åt dig, minst.
För att få ett bättre hum om hur just ditt sätt att leva påverkar växthuseffekten kan du klimatkolla dig, exempelvis med EU-kommisionens koldioxidkalkylator på nätet."

-Johan Tell

RSS 2.0