Hyllningssång till hälsingland

Ja vore jag musiker skulle jag direkt, omedelbart och bums skriva en sådan... Detta vackra fantastiska landskap med sina blå berg och brist på älgar.

Morgonpromenaderna är ju numera ett måste för att vakna upp ur koman samt få den där här gamla ledbrutna kroppen att fungera... Och just nu verkar jag och solen pallra oss upp samtidigt. Kan du föreställa dig skönheten när ljuset glider över de höstfärgade löven och och labradoren är det enda sällskapet? Som "Stackars Pettson" fast i dur. Lycka! Hur återger man det här i en koreografi? Tål att tänkas på...

Miljömuppen citerar # 91:

"Följ lagen. De flesta byråkrater är kloka. Våra beslutsfattare har genom åren faktiskt tänkt till. I Sveriges riksdag, i EU-parlamentet, i varje myndighet, i varke departement, i varje landsting och i varje kommun finns det genuint miljöintresserade människor. De miljölagar och regler som dessa beslutat om bygger i de allra flesta fall på lång och seriös forskning. Sällan har de stiftats för att irritera just dig. Tvekar du i en miljöfråga kan du alltid kontakta miljöförvaltningen i din kommun för att ta reda på vad som gäller. Håll dig dessutom uppdaterad genom att kolla på regeringens hemsida, exempelvis under rubriken "Hållbar utveckling". Samma gäller vad EU gör för miljön. En bra början är att ta reda på vilka som är Sveriges sexton miljömål, vilken myndighet som ansvarar för vart och ett av dessa, hur långt ifrån miljömålen den svenska miljön egentligen befinner sig och hur vi har närmat oss målen genom myndigheternas arbete för att uppnå dem. De finns samlade hos Miljörådet, vars hemsida är en bra portal för vidare kunskapssamling. De sexton miljökvalitetsmålen har följande rubriker:

-Begränsad klimatpåverkan
-Frisk luft
-Bara naturlig försurning
-Giftfri miljö
-Skyddande ozonskikt
-Säker strålmiljö
-Ingen övergödning
-Levande sjöar och vattendrag
-Grundvatten av god kvalitet
-Hav i balans
-Myllrande våtmarker
-Levande skogar
-Ett rikt odlingslandskap
-Storslagen fjällmiljö
-God bebyggd miljö
-Ett rikt växt- och djurliv

Här bör det nämnas att Riksrevisionen nyligen kritiserade Miljömålsrådet för att använda för många vackra ord men ha för få mätbara mål och för dålig uppföljning.

-Johan Tell

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0