skolmjölkens dag

idag alltså... ett ganska gulligt initiativ. faktiskt. men hur blir det för de stackarna som är laktosintoleranta?

Miljömuppen citerar #98:

"Använd mindre. Börja inte din tandborstning med att spotta ut tre fjärdedelar av tandkrämen i vasken. Visst är det en bagatell, även om kilopriset på tandkräm överstiger svensk oxfilé, men om vi alla lärde oss dosera rätt skulle en massa saker bli bättre. Använd "en kork" rengöringsvätska om bruksanvisningen föreslår det. Inget blir bättre av att du trattar i mer. Liksom att din tvätt inte blir renare för att du överdoserar. Det handlar inte om att rädda din privatekonomi utan om att spara på jordens resurser.
Tillaga lagomt mycket mat. Mat som slängs eller möglar bort längst in i kylen är ett stort slöseri. Avsluta hellre måltiden med ett stort fruktfat för alla att frossa i och äta sig mätta på.
Om alla använde mindre, skulle mindre resurser gå åt till att producera det som nu genast slängs bort eller spolas ner och blir till ett problem i avfallshanteringen."


-Johan Tell

mörkrädd

ja men skoja inte heller. pust... fruktansvärt tidskrävande och osmiigt ibland måste jag erkänna. hade ju ett litet uppsving i somras när jag faktikst upprepade gånger vågade titta på skräckfilm och även kika in under sängen, dock aldrig i kombination... det modet är borta. puts väck!

har ju som bekant tillbringat helgen på pappas ranch... med eller utan hund, hur kul tror du att det var på söndag kväll/natt i årets första höststorm? så där va... satte själv upp som mål att jag skulle våga gå till brevlådan (en promenad på någon hundra meter) i mörkret för att vittja brevlådan... tio meter utanför gårdsplanen kom jag och sen var det kört... att jag hade ficklampan med mig och gick och trallade spelade ingen som helst roll. aldrig skrek benen och vände på fläcken... fanns absolut ingenting jag kunde göra för att hindra dem heller. jag svär!

nä, varken spindlar eller mörker är favoriterna... brrr...

Miljömuppen citerar #97:

"Bli en förebild. Men ingen dryg sådan. Undvik ämnen som "Energin som går åt till all världens hund- och kattmat motsvarar..." Beväpna dig hellre med en samling åhfanismer, fakta som väcker ett åh fan, det hade jag ingen aning om. Som:

-en enda droppande kran kan förbruka 25 ooo liter om året, vilket är lika mycket som 400 duschar
-på ett år absorberar ett träd i genomsnitt 12 kilo koldioxid och producerar samtidigt tillräckligt med syre för en familj på fyra personer
-om du under ett dygn kissar i Östersjön er det gödning åt 1 kilo alger
-det går åt 37 gånger mer energi för att tillverka ett kilo choklad än det gör att producera ett kilo choklad
-tio normalstora personer avger ungefär lika mycket värme som ett stort värmeelement - umgås och stäng av elementet
-en plastflaska kan finnas kvar i havet i upp till 450 år
-om alla svenskar lämnade in sina använda kapsyler för återvinning skulle det räcka till 2200 nya bilar
-idag förbrukas ungefär 1000 tunnor olja per sekund
-en influgen kiwifrukt från Nya Zeeland orsakar ett utsläpp av koldioxid motsvarande fem gånger sin egen vikt. Äter du en kiwi om dagen under ett år motsvarar det utsläppet av en flygresa från Göteborg till Kiruna
-vi 9 miljoner svenskar förbrukar mer energi än Indonesiens drygt 200 miljoner invånare."


-Johan Tell


 

imse vimse

satans jävla snusk... hata! hata!

spindlarna är tillbaka! eller en i alla fall... men det räcker! räcker och blir över!

den fobiska rädslan tar över vid blotta synen av en, jag får ett tryck över bröstet och hör hur hjärtat dunkar i öronen... hjälp!

fanskapet har dessutom bestämt sig för att bosätta sig i duschen. mitt i hyllan bland schampo och tvålar... och hur fan tänkte han att jag skulle sköta min hygien? diskmedel eller? idiot!

har faktiskt förlikat mig med svarta spindlar men naturligtvis är den här brun. jaha! mammsen och pappsen befinner sig på en paradisö och kan inte bistå med någon hjälp, lillasyster hårdingen är i uppsala och pojkvännen har ju som bekant helgips... lämnat åt mitt öde skulle man kunna säga...

och det ska ni bara veta, anticimex kan man heller inte lita på... de påstår att de här små illbattingarna är "nyttodjur"... fattar ni? vad då för nytta?

morr, spott och fräs!

Miljömuppen citera #96:

"Vänj barnen vid naturen. Bygg kojor med barnen, paddla, tälta, vandra, snickra fågelholkar, plantera buskar där fjärilarna vill vara, spika ihop ett hus där igelkotten vill ävervintra, bygg bo till fladdermusen, fånga grodyngel och se dem bli till grodor, skaffa en utflyktssten dit ni går och fiskar. Välj ett dagis med mycket utetid. Vänj barnen vid att helg betyder utflykt med termos och grillkorv. Vad som helst, när som helst, hur som helst. Men lär barnen att naturen är värd att vara i, värd att bevara."

-Johan Tell


låtsas att jag är vuxen och försöker bete mig därefter...

... går så där men ett bra försök lär ju ska ge några poäng i stora vuxenbedömningen. Vaknar fortfarande upp varje dag med smärre panik och rädsla... Är det i dag de kommer? Vuxenmyndigheten. Kommer de och tar mitt körkort, mitt visakort och avsöljar mig som en bluff inför chefen. Tänk om alla kollegor får reda på att jag faktiskt inte är vuxen? Att jag faktiskt inte kan göra köttgryta eller vet vad luftmaskor är? Panik!

Om sanningen börjar om skulle jag få gå tillbaka till lågstadiet och traggla läsinlärning all over... Och det skulle bergis inte bli på något montessori-place inte... Icke!

Jaja, hemförsäkringen är kirrad nu i alla fall. Även om jag inte hade en blekaste aning om hur många kvadratmeter jag bor på... Hmm, hur stor kan en skokartong vara egentligen? Skämtet gick inte fram! Sorry...

Miljömuppen citerar #95:

"Ät olikt. Att över 80 procent av världens spenatfröer kommer från Danmark kan tyckas vara en ointressant faktauppgift - särskilt om du avskyr spenat. Men det är det inte. Snarare är det ett tydligt tecken på en oönskad utveckling, den som leder mot alltfler monokulturer. Alltså att samma saker odlas överallt.
Motsatsen, biologisk mångfald, är långt mer önskvärd. Då finns en mosaik av naturtyper och livsmiljöer: odlad mark, vattendrag och sjöar liksom våtmarker och skogar. Det tycker FN också. Världens regeringschefer antog vid toppmötet i Johannesburg 2002 en FN-konvention om att till 2010 stoppa den dramatiska förlust av biologisk mångfald som nu sker. Miljökvalitetsmålet är "Ett rikt växt- och djurliv".
Det räcker då inte med att upprätta reservat för hotade djur- och växtarter. Ett spenatreservat hade dessutom tett sig löjligt. Snarare krävs att du "röstar" på biologisk mångfald med din shoppingvagn och inte bara köper en sorts äpple, en sorts tomat, ett slags sallad och den där dansla spenaten.
Beväpna dig därför med en lista på udda sorter. Fråga efter ett ovanligt äpple. Varför inte ditt eget landskapsäpple som kanske är ett Stenkyrka, ett Gyllenkroks astrakan eller ett rött kanekäpple. Fråga efter en stilig hallonsort som Ottoson-Preussen, Lloyd George eller Schönnemann.
Fråga efter senapskål, som är det svenska namnet på den italienska ruccolan. Den har odlats i Sverige sedan 1400-talet - fast mest i smyg efter det att klosterträdgårdarna bannlyst växten som ett afrodisiakum."

-Johan Tell


Morr, spott, fräs och ramaskri!

Varför vägrar samtliga sko-återförsäljare i lilla landet lagom befatta sig med mina favorit-gummistövlar? I-lands problem de luxe I know, men ändå! Morr, spott, fräs och ramaskri!

Hatar när saker inte går min väg!

Miljömuppen citerar #94:

"Lämna inte hjärnan hemma. Under din utlandssemester ska du inte koppla ur hjärnan och resa runt på autopilot. Redan innan du reser bör du kolla runt på nätet efter researrangörer som sysslar med ekoturism. Begreppet ekoturism handlar lika mycket om ekologi som om ekonomi. Tanken är att turisternas pengar ska komma lokalbefolkningen till godo.
Sök efter miljöcertifierade hotell. Dessa har ett godtagbart avloppssystem, slösar inte i onödan på engångsartiklar och tvätt. Dessutom har de en miljömedveten syn på vad som serveras i restaurangen och vad som säljs i hotellshopen.
Fundera över resmålets tillgång till vatten. Misstänkre du att den är dålig, välj då ett boende utan pool. Kryssa miljövänligt. Vissa fartyg har katalytisk avgasrening och miljöbränsle. Andra har det inte. Kolla på djur. Det bästa sätett att bevara exempelvis Afrikas gorillor och havens valar är att se till att det är mer lönsamt att visa upp dem för turister än att skjuta dem.
Köp inga souvenirer som kan tänkas ha tillverkats av skinn eller andra delar av utrotningshotade djur. Res varsamt. Ta inte med dig något hem som borde få vara kvar, lämna inget kvar som borde ha tagits med hem. Och nej, det är inte okej att slänga batterier hur som helst bara för att du inte hittar någon holk."

-Johan Tell

veckans anus

Höll ju på och glömma det absolut viktigaste av allt!

Alla ni förbannade jävla latmaskar som av ren likgilighet eller annan skitsak sket i att rösta i söndags... Hoppas att ni för evigt plågas av varande skavsår och herpesblåsor.

Samhället är byggt på både rättigheter och skyldigheter!

4 år till med ännu fler sverigedemokrater... tack för den liksom.

Miljömuppen citerar #93:

"Respektera och observera. Du är en del av naturen. Naturen får inte bli ett tittskåp, ett Skansen, som du gör en visit hos någon gång då och då. Besök en nationalpark (ett naturreservat går också bra) så att du nästa gång en sådan ska naggas i kanten av en ogenomtänkt exploatering kan säga: Gör det inte. Där är jättevackert och det vill jag även att mina barnbarn och deras barn ska få uppleva. Och när du vistas i naturen kan du fundera över hur du bäst smälter in, tar del av, uppfattar och uppskattar. En stilla tur med svampkorgen är kanske bättre än att vråla igenom lamdskapet på motorcykel?

-Johan Tell

livet på landet

Mammsen och pappsen traskade farligt nära utbrändhetens rand och beställde en resa någonstans dit där det är varmt... Kul sa dom. Inte tyckte hunden. Svarta labradorer brukar av ren hävd inte tycka om alltför många plusgrader. Tur att det finns extra-mattar kvittrade päronen innan de packade ner solskyddfaktorn och begav sig... Jaha? Var det jag de?

Okej... AB Hundvakt rycker ut igen. Tyvärr har jag ingen F-skattsedel så att fakturera är omöjligt men mamma har lovat mig en ny parfym som tack för besväret. Enda problem är att hon ringde mig 04.45 i torsdags och frågade vilken jag ville ha... DATE? Har ingen som helst aning om vad jag svarade. Skulle kunna bli en DATE... Kul. Spännande om inte annat... Det finns ju hur många färger och dofter som helst. Jag hoppas på den lila, den där som vi korkade wannabe-fjortisar 1996 faktiskt inbillade oss doftade någorlunda som en riktig parfym... Satan så lurade vi var!

Jaja, den som lever får se...

På landet är jag i alla fall. Mitt ute på alndet. Närmaste grannen är en björn säger pappa. Det vet han för han roar sig med att leka "gissa bajset". Därför måste man sjunga eller prata högt för sig själv när man är ute, det säger mamma. Just det där med pratandet passar mig ypperligt... Jag gör ju samma sak i staden utan risk för kollition med björnar... Är som man är eller som blev eller... Släpper det.

Det finns en massa andra saker som måste göras också. Man måste sopa bron varje dag och dessutom källsortera. Det ska dammsugas i hallen men inte i sovrummet för då repar jag golvet. Man måste torka bort imman på fönstrena när man duschat men jag får inte använda kakelugnen. Jag måste ta in posten varje dag så att inga tjuvar kommer hit men jag får inte ställa vattenglas på nya träbänkarna, det kan bli vattenringar då... Hunden får inte vara på de mörka golven men om han vill det ändå måste han ha halksockorna på sig... För att inte tala om hans mat-och-sov-och-rastningsschema... Pust! Det är ett heltidsjobb bara att ta hand om pappas ranch och hunden dessutom men någon del av mig trivs som fisken i vattnet...

Här är jag i alla fall, jag hulken och hunden. Eller kanske jag borde säga jag och mina två pensionärer? Så är det. Den ena har helbensgips och den andra har förlorat allt vad syn, hörsel och balans heter. Bara där börjar ju äventyret... Den lugna helgen på landet blev mest ett ålderdomshem men jag slipper ju vara ensam i mörkret.

Ett litet avbrott från Villa Båtböle fick jag igår förmiddags när det var dags för repetition igen och jag svaär, håren på armarna har ännu inte lagt sig... "Holy Night" blir nåt alldeles extra...

Sista dygnet här en bit bort från verkligheten kommer spenderas i pappas soffa med iPod, taktanalyser och underbar utsikt... Snart har nog själen hunnit ikapp igen.

Miljömuppen citerar #74:

"Märk märkningen. Ta hjälp av den etablerade miljömärkningen när du vill göra ett klokare val. Den bedömer produktens hela livscykel och kraven skärps succesivt. Tro inte på ett varumärke bara för att det använder sig av ord som "grönt" eller "naturligt". Inte heller beöver innehållet vara miljövänligt bara för att förpackningen går att återvinna. I Sverige finns bra miljöval och Svanen på många olika produkter, samt KRAV på livsmedel och TCO på datorer. Dessutom finns EU-blomman och EU:s energimärkning som visar hur mycket energi en produkt drar. Ytterligare märkning är "faraosymbolerna", orange kvadrater som bland annat indikerar om innehållet är frätande, miljöfarligt eller giftigt."

-Johan Tellvärlden står på huvudet...

...så även pojkvännen visade det sig. Brutet ben efter en träning, hur kul känns den? Tycker massa synd om.

Skit händer och sånt är livet men nu på sistone har tillvaron sladdat ner i diket, eller nästan i alla fall, ett par gånger för mycket. Tror vi kommit på rätt kurs igen men det drar en massa extra energi att hålla på så här... Har nog anpassat mig färdigt nu och snart står musikalen för dörren och efter den så brukar av erfarenhet resten av terminen gå alldeles för fort.

Misstänker att det i vanlig ordning bara är att gilla läget och släppa handbromsen... Matchhjältarna sitter som vanligt inte på avbytarbänken :)

Dagens citat: "Om jag får säga det själv så ser vi väldigt bra ut i photoshop." -Tackar alla högre makter för P3.

Miljömuppen citerar # 92:

"Vädra. Men gör det kort, intensivt och med tvärdrag. Ställ inga fönster på glänt. Stäng helst av elementen under de fönster du öppnar och sätt inte på dem förrän efter en halvtimme efter att du vädrat klart."

-Johan Tell

Hyllningssång till hälsingland

Ja vore jag musiker skulle jag direkt, omedelbart och bums skriva en sådan... Detta vackra fantastiska landskap med sina blå berg och brist på älgar.

Morgonpromenaderna är ju numera ett måste för att vakna upp ur koman samt få den där här gamla ledbrutna kroppen att fungera... Och just nu verkar jag och solen pallra oss upp samtidigt. Kan du föreställa dig skönheten när ljuset glider över de höstfärgade löven och och labradoren är det enda sällskapet? Som "Stackars Pettson" fast i dur. Lycka! Hur återger man det här i en koreografi? Tål att tänkas på...

Miljömuppen citerar # 91:

"Följ lagen. De flesta byråkrater är kloka. Våra beslutsfattare har genom åren faktiskt tänkt till. I Sveriges riksdag, i EU-parlamentet, i varje myndighet, i varke departement, i varje landsting och i varje kommun finns det genuint miljöintresserade människor. De miljölagar och regler som dessa beslutat om bygger i de allra flesta fall på lång och seriös forskning. Sällan har de stiftats för att irritera just dig. Tvekar du i en miljöfråga kan du alltid kontakta miljöförvaltningen i din kommun för att ta reda på vad som gäller. Håll dig dessutom uppdaterad genom att kolla på regeringens hemsida, exempelvis under rubriken "Hållbar utveckling". Samma gäller vad EU gör för miljön. En bra början är att ta reda på vilka som är Sveriges sexton miljömål, vilken myndighet som ansvarar för vart och ett av dessa, hur långt ifrån miljömålen den svenska miljön egentligen befinner sig och hur vi har närmat oss målen genom myndigheternas arbete för att uppnå dem. De finns samlade hos Miljörådet, vars hemsida är en bra portal för vidare kunskapssamling. De sexton miljökvalitetsmålen har följande rubriker:

-Begränsad klimatpåverkan
-Frisk luft
-Bara naturlig försurning
-Giftfri miljö
-Skyddande ozonskikt
-Säker strålmiljö
-Ingen övergödning
-Levande sjöar och vattendrag
-Grundvatten av god kvalitet
-Hav i balans
-Myllrande våtmarker
-Levande skogar
-Ett rikt odlingslandskap
-Storslagen fjällmiljö
-God bebyggd miljö
-Ett rikt växt- och djurliv

Här bör det nämnas att Riksrevisionen nyligen kritiserade Miljömålsrådet för att använda för många vackra ord men ha för få mätbara mål och för dålig uppföljning.

-Johan Tell

Den där ankan...

En helt vanlig vardag...

Ramlade som vanligt ur sängen i stil med något som hunden grävt upp... Varken balans, rationellt tänkande eller koordinationsförmågan brukar vara på topp då... Så inte heller denna morgon. Efter den obligatoriska duschen tätt följt av gröt och kaffe fungerar samtliga sinnen så pass bra att jag kan ta del av nyhetsmorgons stora rubriker. Ett helikopterrån har ägt rum. I Sverige! Fattar ni? Och timingen kunde bara inte vara bättre. Äntligen något som kan knuffa undan fru Anka från medias stora strålkastare. Kanske inte den mest vanliga reaktionen men precis så tänkte jag! Tack världen för rånare och helikoptrar. Helikopeter kallar min pappa dom för. Jättegulligt...

Tillbaks till ämnet. Eller poängen i alla fall. Om det finns någon... När ska våra så kallade journalister sluta blåsa upp alla dumma människors uttalanden och åsikter på landets alla löpsedlar och försöka övertyga oss vanliga dödliga om att det är nyheter? Lägg av! Fläsklägg sa Bull.

Grattis ni har återigen sponsrat en nobodys reklamkampanj! Måste ju kännas som en för jävla fin prestation. Bye bye Pulitzer... Idioter. Ska nu samma sak upprepas som med den där Rosing? En riktig nobody som gjort några patetiska utvik och efter att gökat i TV blivit klassad som kändis för att hon vadå? Bidragit till världsfreden? Suck.

"Anna Ankas medverkan i Hollywoodfruar är en rejäl knuff framåt i hennes karriät... bla bla..." You dont say? Trodde man tränades i kritiskt tänkande på journalisthögskolan... Tydligen inte.

När började det ses som en bedrift att stoppa in plast under huden, steloperera ansiktet och kunna presentera ett skinande rent kök? Pinsamt...

Veckans idol är i alla fall Henrik Schyffert som var den enda som vågade ta bladet från munnen och rikta en liten pik till fru Anka i Skavlands soffa. "Det känns ju lite konstigt att diskutera med någon som har samma kvinnoideal som Usama Bin Ladin". Obetalbart!

Miljömuppen citerar #90:

"Sitt länge. En svensk fåtölj, som i det korta loppet kan synas prisvärd, säljs med följande innehållsförteckning: amidplast, bomull, nylon, polyester, polyestervadd, polyeter, polypropylen, propenplast, stål (epoxipulverfärg), stål (förkromad), viskos. En annan, dyrare, svensk fåtölj bär etiketten med följande text: bok/ask, renskinn, sadelgjord, hampa, linneväv, kroll (vegetabiliskt tagel), tagel, vadd, fjäder, olja och såpa. I det långa loppet har förmodligen den miljövänliga fätöljen även plånboksmässiga fördelar."

-Johan Tell


Morgonpromenaden...

...är avklarad. Erkänner att jag är slav under rutiner och stortrivs med det. Ingen bättring utlovas med andra ord... Sitter på pappas loft med nytvättat hår och en java bredvid mig... Kung! Dags för reflektioner...

Varför är allt så mycket bättre på morgnarna? Kaffet smakar ju som bäst där i gryningsljuset med tofflorna på. Havregrynsgröt som annars liknar en gammal jag vet inte vad kan klassas som kulinarisk top notch bredvid morgontidningen. Och samtliga radiostationers morgonprogram är ju deras stora höjdare! Varför är det så? Och varför är jag alltid bunden vid undervisning just då? Man hinner höra deras första, ganska trötta, timme av sändning innan de fått i sig sitt kaffe och börjar spruta ur sig alla härliga omvärldsanalyser innan det är dags att börja ropa 5678 igen... Chefen, det här känns inte rätt!

Och jag behöver väl knappast tillägga att morgonsnusen är den bästa? Tänkte väl det...

Miljömuppen citerar # 89:

"Stanna hemma. I valet mellan att ta bilen eller bussen till jobbet blir svaret: stanna hemma. Väldigt många av oss skulle kunna jobba hemifrån ibland. Samla ihop allt pappersarbete, alla telefonsamtal, allt som kräver koncentration, och arbeta från köksbordet. Så var den jobbresan eliminerad. Betänk att hälften av alla utsläpp som genereras på vårt jordklot härrör från just jobbresor."

-Johan Tell

söndagmorgon och äntligen...

...min tur att läsa tidningen.

Miljömuppen citerar #88:

"Jobba miljösmart. Bidra till att göra din arbetsplats mer miljövänlig. Byt till lågenergilampor. Skriv ut och kopiera alltid dubbelsidigt. Kräv att firmabilarna är miljövänliga. Minska affärsresor genom att införa videokonferenser. Återvinn bläckpatroner till skrivare. Använd cykelbud eller planera bättre så att försändelsen kan skickas med den mer miljövänliga posten. Använd i görligaste mån returpapper. Kartlägg företagets koldioxidutsläpp och formulera en konkret handlingsplan för hur den ska sänkas. Uppmuntra den datoransvarige att ahndla miljömärkta varor. Kolla vilka apparater, datorer, skrivare, kaffebryggare, backupsystem som drar ström i standby-läge och fundera om de kan stängas av när de inte används. Skaffa ett intranät där all intern information finns i snygga pdf-filer som inte behöver skrivas ut. Det finns framtagna riktlinjer för att förbättra organisationers miljöprestanda: IS= 14000."

-Johan Tell


asså...

...livet blir inte alltid som man tänkt sig. Minst sagt. Störst sagt sa Bull.

Måndagens danslektion med baletteknik ställdes in i sista minuten, minst sagt. Akut hundvakt och familjeöverhuvudsuppdrag blev den nya mindre frivilliga aktivitet. Jaja hur som haver och barnen kär och allt det där... Promenad hem från mamma i balettkjol... Hur 2009 känns det? Men men, TV mäter ju alla sina framgångar i tittarsiffror så på deras planet var man en riktig stjärna på måndagskvällen... Ville bara ha det sagt.

Roger, roger över och ut.

Miljömuppen citerar #87:

"Använd vindkraft. Ett ekonomoniskt rimligt sätt att minska utsläppen av koldioxid är att bygga fler vindkraftsverk. Idag producerar Danmark sex gånger mer energi från vind än SVerige, och Tyskland 38 gånger mer. Om vi lyckades tillföra 20 terawattimmar vindkraft i Sverige skulle detta kunna ersätta all den kolenergi som finns i vårt nordiska elsystem. Därmed skulle koldioxidutsläppen minska med lika mycket som alla Sveriges bilar släpper ut. Sveriges riksdag har fattat beslut om ett nationellt planeringsmål för vindkraften på 10 terawattimmar till år 2015. Medan du påminner din politiker om att detta mål behöver fördubblas kan du börja generera din egen vindkraft. Fixa en vinddriven vattenpump till din trädgård, ordna en vinddriven generator som snurrar fram el till din sommarstuga, fritidsbåt eller utebelysning."

-Johan Tell

borta med vinden

Det var ju det där med födelsedag och tillhörande kalas. Pallar inte, brukar strunta i... "Glömma bort". Good luck Chuck skrattade pojkvännen elakt men vägrade att avslöja mer... Panik! Jag är jungfru och har sedermera ett enormt kontrollbehov. Överraskar gärna andra men vill inte bli förd bakom ljuset själv. Sluta! En tid och plats var det enda jag fick och familjen spelade väldigt ovetande och oskyldiga. Vad är det som pågår egentligen? Va?

Resan gick i alla fall till Stockholm. Här känner jag igen mig. Sen skulle det checkas in på hotell, den branchen har jag koll på... Pulsen lägger sig någorlunda. Promenad till Göta Lejon, här såg jag min första musikal någonsin och har dessutom dansat själv... Superkul! Musikal i present? Toppen! Fröken andas ut slår sig ner och väntar på 3:e ringningen när pojkvännen helt plötsligt måste gå och köpa en dricka... Jaha. Ensam i ett publikhav... Kul. Jaja, jag är vuxen, jag kan det här. Långa djupa andetag Hanna...

Bonk! (Någon dundrar rakt in i mina stackars smalben. AJ!) "Är det ledigt här?" Varför står min pappa och stirrar på mig? Varför står mamma bakom och ser listig ut som en räv? Varför vinkar Pluttan hysteriskt längst där bak? Vad är det som pågår? Varför dyker min pojkvän helt plötsligt upp utan att se det minsta förvånad ut? Komplott! En satans komplott är vad det är!

Jäkla sötnosar... Eller vad var det Pluttan kallade det? Lämmeltåg! Streshormonet lade sig, föreställningen var fantastisk. FANTASTISK!

Men varför joggar familjen ut från Göta Lejon? Skynda dig Hanan du har tid bokad om 7 minuter. Vadå för jävla tid? Karaoke så klart skrattar mupparna i kör och ser ut som om de skrapat hem storvinsten på Triss. Va?

Och sen börjar det... Jessicka håller uppsjungning i tunnelbanan för alla som vill och inte. Pappa och Ola dividerar om vilken låt just de ska sjunga och själv börjar jag hyperventilera... Tror ni att min ömma moder brydde sig? Icke! Hon skrattade mig rakt i ansiktet och kom med någon utläggning om mitt kontrollbehov. Tack för den kompis... Av från tunnelbanan och hela lämmeltåget ränner genom gamla stan som om det gällde liv och död... Finns det någon flyktväg? Hur långt bort ligger gamla arbetsplatsen? Kan man ringa en vän? Skrik, panik och dödsångest! Ingen uppmärksammar att min ansiktsfärg börjar bli olivgrön. Hur satan ska detta sluta? Vad fan sa Greta om ters egentligen? Vad var det där med huvudklang? Men som i ett trollslag står vi inne på en italiensk restaurang och hela familjen asgarvar åt min snopna uppsyn. Och inte vilken italiensk restaurang som helst utan samma som jag firade min 16-års dag. Ännu en tripp down the memory lane... Fantastiskt!

Summa sumarum: En fantastisk helg även om så väl hjärta som magsäck åkte berg och dalbana. Underbara ni som utsätter mig för läskiga saker! Men Pluttan... När det kommer till din egen 25-års dag... be aware! För att inte prata om herr Eriksson. Mohahaha!

Miljömuppen citerar # 86:

"Begagna begagnat. Varje gång ett ting återanvänds istället för att ersättas med något nytt har du gjort en miljösparande gärning. Gå på loppis, bjud på auktioner, kolla på nätet. Förutom hemsidor där vanligt folk säljer saker de  tröttnat på saluför ett antal auktionsfirmor bättre kvalitetsgrejor."

-Johan Tell

tar steget...

...och erkänner min verkliga ålder. Tungt... Aptungt. Vill inte. Har aldrig velat, kanske därför jag fyllt 17 i typ 8 år i rad nu? Okej. Beredd. Hej, jag heter Hanna och är 25 år. Så där ja... klart och betalt.

Men kom igen nu, krystar alla. Det är ju ingen ålder. Nä visst. Jag är fortfarande fertil, det är en evighet kvar till pensionen, jag har bara ett par enstaka rynkor, typ. Pust. Jag har hel livet framför mig osv... Kryst, kryst! MEN! Och det är ett förbannat stort jävla MEN! Nu har jag passerat bäst före datum för att själv kunna bli professionell dansare. Basta. Nu är det kört.

Men det har du väl slutat drömma om för länge sen bräker fåren omkring mig... Möjligt. Mycket möjligt. Men nu är det definitivt och utan återvändo.

Från och med nu kan jag endast bli pedagog. Absolut inte fy skam. Jag trivs som fisken i vattnet men det är ändå the end of an era. Därför tillbringades stora dagen i svarta kläder med begravningskaffe. Lovar högtydligt att inte bli bitter, nu är jag här och man blir fortfarande inte mtachhjälte av att sitta på avbytarbänken! Tack för din tid. Puss!


Miljömuppen citerar #85:

"Reparera. Det är inte lönt att laga den. Hördt det förut? Lyssna inte. För nu är den enskilda människan inte ett börsbolag som måste vinstmaximera sin existens. Kostar det tvåtusen kronor att laga en tvåtusenkronorspryl är det förstås ekonomiskt tveksamt. Men miljömässigt kan det fortfarande vara ett bra val. Ebergi och resurser behöver inte läggas på att framställa en ny produkt och den gamla behöver inte utöka sopberget och riskera giftiga utsläpp. Livet går kanske inte ut på att samla på sig flest prylar, utan att överlämna ett jordklot i så gott skick som möjligt. Se det som en dygd att laga istället för att köpa nytt."

-Johan Tellpepp

boosta, boosta, boosta... dansglädjen från igår, går den att föreviga?

håller med Clara, så här borde det alltid vara!

Miljömuppen citerar #84:

"Konsumera mindre. Lågenergilampor, ekokläder, A-klassade vitvaror och kravmärkt kaffe i all ära, men vill du verkligen minska det avtryck du sätter på moder jord krävs större insatser. Första steget är att inse att du aldrig kan shoppa bort problemet med växthusgaser. Andra steget är att inse att du därför helt enkelt måste konsumera mindre. Inte hela tiden skaffa nya kläder, även om de är av ekobomull, inte köpa ny bil ideligen, även om en är miljövänlig, inte skaffa en dator till även om den är miljömärkt. Minns att varje vara redan innan du handlat den har ett kióldioxidutsläpp så att säga inbyggd i sig som härrör från tillverkning och transport. Den 24 november är En köpfri dag. Det behöver inte vara årets enda. Varför inte införa en köpfri dag i veckan? Förslagsvis söndagen. Känns bekant på något vis."

-Johan Tell

alltså det här med sjukhuset...

...kan bara inte bli kvitt mina funderingar. Får man säga, tycka och göra precis som man vill bara för att man har vit rock och crocs på fötterna? Kan bara inte vara möjligt. Det finns en hel drös med fantastiska människor där uppe som går in för sin uppgift med hull och hår och med en ära dessutom men sen är det ju de där gråtrollen som snurrat in på en medicinsk utbildning av helt fel anledning. Jag har exempel, vänta bara...

exempel numbero uno: Efter sju månaders kraftig kortisonkonsumtion har fröken fått inte alltför sexiga eksem i ansiktet. Läkarens ordination: En tub med kortisonkräm. Vänta nu! Kortison mot kortison? Tja i matten fick man ju minsann lära sig att två minus blev plus men... nu? Inte helt oväntat är eksemen kvar.

exempel numbero duo: Samma kortisonstinna fröken svimmar hipp som happ och lycaks dessutom skalla en dörrkarm med lillasyster som vittne. Dörrkarmen håller men storasyster känner sig lite snurrig och undrar vad det var som lät? Snabb färd upp till akuten för att se om skallen pallar med några år till... Läkaren å andra sidan tycker inte alls det är högsta prioritet utan vill istället veta vad jag arbetar som samt om man verkligen kan försörjar sig som danslärare? Största ansträngningen gör hon när hon lyfter på ögonbrynen vid ordet "dansfröken" innan hon lämnar salen. Kort fråga: Om läkaren går ut, betyder det då att man inte har hjärnskakning?

exempel numbero tres: Pojkvännen siktade på att ta bollen av en medspelare under en träning men slog istället av sig sitt eget ben. Tråkig statistik på den liksom... Jaja, halvsnabb färd upp till akuten med samma trevliga mottagande samt den obligatoriska väntan i ett halvt sekel. Hur so haver... Brutet ben ska gipsas!, skanderade tanterna i vita rockar. Men, MEN som Tony Irving skulle ha sagt, vet ni hur en fotbollsspelare luktar (LUKTAR, inte doftar...) efter en halv träning i underställ, fotbollsstrumpor samt skor? Just det! Men tror ni att någon nappade på mitt förslag om att tvätta av benet innan det ska kapslas in i 4 veckor? Icke? Men lite handsprit i alla fall då, fortsatte fröken... Om blickar kunde döda säger jag bara. Tiger härmed men grattis till den stackarn som ska ta av gipset... Grattis!

Antar att inget av fallen oavn är tillräckligt allvarliga för någon Lex Maria-anmälan men lite mindre latinska termer och en gnutta mer av det där medmänskliga tänkandet skulle ju inte skada...

Tjo och tjim, lakritsrim!

Miljömuppen citerar #83:

"Prata kemi. Idag finns det fler kemiska ämnen i ett genomsnittligt hem äm det fanns i ett genomsnittligt laboratorium för hundra år sedan. Flödet av kemikalier genom vårt samhälle kan vara vår tids allvarligaste miljöhot. Förhöjda halter av miljögiftet PCB återfinns i Östersjöns strömming, svensk köttfärs har höga halter av flamskyddsmedel, osten innehåller ftalater, renköttet innehåller förbjudna klororganiska bekämpningsmedel och så vidare.
Nyligen röstade EU-parlamentet igenom en ny kamikalielag, Reach. De flesta bedömare dömde ut den som alltför urvattnad. Har du en åsikt, känner du en oro, behöver du svar på en fråga om kemikalier? Mejla din EU-parlamentariker. För det är i Bryssel och Strasbourg som de viktiga besluten om kemikalier måste fattas även i fortsättningen.
Glöm sedan inte att rösta i nästa val till EU.parlamentet. Inte minst för att parlamentet är den enda av EU:s institutioner som är direktvald. Förra gången, 2004, röstade 37,2 procent av svenska röstberättigade, vilket förstås är på tok för litet."


-Johan Tell

fredagsfeber

alltid. tröttsamt... "vad du fryser", påpekar kollegan. heeela tiden. samma fantastiska kollega som måste uppmärksamma mig själv på att jag går och huttrar säger också något om att cellerna är trötta... det magiska ordet återhämtning ringer i öronen... åtgärdas omgående, typ ikväll. mat, godis och kärlek... snälla?

Miljömuppen citerar #82:

"Kräv krav. En liter kravmärkt mjölk kommer från en ko som fått gått ute och äta foder som inte odlats med konstgödsel eller bekämpningsmedel. En kravmärkt banan har inte besprutats med gifter mot ogräs,  svampangrepp, larver och insekter. En traditionell bananplantage kan besprutas med 40-50 kilo blandnade gifter per hektar och år, att jämföras med 4,5 kilo för den mest besprutade grödan i Sverige, potatis. Det kravmärkta sädesfältet läcker inte besprutningsgifter till sjöar och vattendrag, gifter som sedan hamnar på våra tallrikar när vi äter fisk. Så långt känns det mesta ganska självklart. Men därmed inte sagt att frågan är enkel. Det finns exempelvis kritiker som menar att utan konstgödsel skulle vi inte kunna föda så många som vi faktiskt gör på vår jord. De exempelfierar med att jordens produktion av spannmål tredubblades mellan åren 1950 och 2000, medan åkerarealen bara utökades med 10 procent. Ekologisk odling producerar mindre per yta, och skulle alla äta ekologiskt vore vi tvungna att hugga ner varenda regnskog. Men allt här i världen kan ju inte vara entydigt och glasklart..."

-Johan Tell

notifikation

pluttifiaktion sa Bull. what ever...

tig och lyssna: jag skaffade inte facebook för att lära känna nya människor. jag vill inte ha nya vänner från cyber-världen! lämna mig, sluta, lägg av!

människor jag känner, har haft en konversation med i verkligheten och skulle känna mig bekväm med att krama godkänner jag som vänner. Andra gör er inte besväret... Död åt all ytlighet!

morr, spott och fräs

Miljömuppen citerar #81:

"Byt makeup. Vilket inte är lätt. Det finns miljömärkta tvålar och schampon, balsam och duschkrämer. Men letar du efter miljömärkt kosmetika kan du med lite tur hitta någon enstaka lotion  innan det blir stopp. Av ren självbevarelsedrift bör du då välja podukter med få ämnen. Innehåller en kräm 27 kemikalier, varav du inte kan stava till särskilt många och än mindre uttala dem, är risken stor att någon av dem kan vara skadlig för såväl dig som miljön.

-Johan Tell

kalla mig häxa!

jo det var så... igår var jag en häxa! no mercy! känns så där i själen... kul då. godis-terapi ikväll.

Miljömuppen citerar #80:

"Byt frisyr. I ett test av gel, sprej och mousse underkänns samtliga. Alla testets 38 hårstylingsprodukter visade sig vara dåliga ur miljö - och hälsoperspektiv. Kemikalierna som påträffades hade allergiframkallande, cancerframkallande, reproduktionsstörande, hormonstörande eller mutagena egenskaper. Visserligen var halterna små, men eftersom produkterna används av unga anssågs de likväl som olämpliga. Dags att byta frisyr?"

-Johan Tell


förresten...

...bara måste skryta. nej det är fel... gnälla? nja... lätta mitt hjärta? ja det funkar.

låt mig lätta mitt hjärta:

att man föddes med jordens mjukaste och känsligaste skinn är ju ingen nyhet. supersmidigt då man ytterst sällan måste fila fötterna eller det faktum att man aldrig behöver leta efter flaskor med underrubriken "mjukgörande". dock ett rent helvet när man utsätter sig för friktion... typ promenad... kroniska skavsår, hört talats om den? här har ni kvinnan som inte kan gå till ica utan att tejpa hälarna i förberedande syfte. superkul. snyggt framförallt, speciellt i pumps. nat!

"vad är väl en bal på slottet?", muttrade askungen. "allt!", skanderade hennes styvsystrar och karvade sig gladeligen i hälarna för att få ner fossingarna i nån gammal rutten glassko.

jaja, ilands-problem de luxe. men nu blir det värre! som dansfröken hjälper man ju eleverna i undervisningen genom att markera pulsen i musiken när de dansar... eller man försöker ju, även om det inte är skitenkelt för oss som inte fått den stora äran att förkovra oss i gehörslära. (Ters!) hur som haver, detta går att göra t ex genom att knäppa med fingrarna. (föredömligt när man känner sig krasslig i halsen...) men när man knäppt så mycket att man fått en spricka i fingret? på riktigt! jag svär! tycker själv fruktansvärt synd om mimg själv. massor! men omvärlden bara skrattar. sällan... men när jag får kallbrand då jävlar... kan det här skattas som arbetsskada?

ger upp, checkar ut, åker hem och tar hand om de gamla nerverna...

Miljömuppen citerar #79:

"Städa som förr. Varje år säljs mellan 40 000 och 50 000 ton städ- och rengöringsmedel för hemmabruk i Sverige varav många innehåller miljöfarliga ämnen. I själva verket behöver du inte mer än ett diskmedel och ett allrengöringsmedel - miljömärkta sådana. Strunta i alla specialrengörings och desinfektionsmedel. Prova hellre att städa som på farmors tid. Ättika eller citronsyra tar bort beläggningar på toalett och kakel, bläckfläckar försvinner med vinäger, fönstren blir rena med diskmedel, ugnen skiner efter en kur såpa som får verka en stund på låg värme och den tilltryckta pralinen i soffan skrapas först bort för att därefter attackeras med bakpulver utblandat i ljummet vatten. Tar du sedan för vana att ibland använda en sopborste, sliper du lida av ljudet från dammsugaren, samtidigt som du sparar lika mycket ström som behövs för att driva 175 lågenergilampor."

-Johan Tell


men hjälp mig då!

snart dags... massa resfeber... och hur fan packar man till en överraskningsresa? gummistövlar? flytring? mammelucker? hmm... panik!

sista helgen som ungdom. eller... ja inte vet jag. tanken var ju att det skulle bli begravningskaffe. jojo... orka! försöka smita och förtränga gick i alla fall inte! icke skrek mannen och nu ska man ut på äventyr... eller kanske inte alls? oklart. kanske bara är en rökridå alltihop? ingen aning.

beger mig hemåt nu och letar upp mina goretex-byxor...

fy satan så jag hatar att inte ha koll!

Miljömuppen citerar #78:

"Måla vackert. Den första tumregeln är att undvika färger med lösningsmedel (lacknafta, thinner, terpentin, xylen, toluen) vilka alla bidrar till att miljöstörande, marknära ozon bildas. Den andra tumregeln är att välja en mer miljövänlig färg. Kalkfärg kan användas både inne och ute på putsade ytor, cement, tegel, mursten och ohyvlat trä. Linoljefärg fungerar bra inomhus och utomhus om fasaden tidigare är målad med linoljefärg. Naturfärg passar för lasyrmålning av obehandlade träytor på möbler och väggar." Vattenbaserad plast- eller latexfärg är bättre för miljön än lösningsmedelsbaserad. Men de innehåller konserveringsmedel som kan vara giftiga för vattenorganismer och framkalla allergier."

-Johan Tell

ugh!

inte på banan, inte än... men snart. nära nu. jag gör som indianerna, sätter mig under ett träd och väntar på att själen ska hinna ikapp. eller i mitt fall i soffan gunnar med min iPod... nästan som att vänta tunnelbanan, man vet inte när den kommer, vad som händer under tiden eller om det blir en ersättningsbuss... vad skulle den metaforiska ersättningsbussen kunna vara i verkligheten? djupt... oerhört.

byter ut den indianträdet mot en symbolisk gummiflotte och guppar vidare... sos någon?


koma vs torrets

fredag eftermiddag... säger inte det allt? slut som människa och definitivt som artist! tjo och tjim, lakritsrim! pinsam situation i en bil med en kollega... inte mycket gemensamt. inget alls faktiskt. hmm... vad ska vi prata om... kom  igen nu, koppla på mingelhjärnan! båda två stirrar ut genom bilrutan och hoppas att 50 km/h ska gå mycket fortare just idag än det någonsin gått tidigare... händer inte. nähä! hatten av för bilradion säger jag bara... P4 hade lyckats lura in en skön typ med en massa torrets för intervju om just torrets... snacka om ice-breaker. människan pratade konstant oavbrutet och växlade problemfritt mellanf ramlänges och baklänges... den som kan säga lastbilstransport baklänges på studs räcker upp handen... nä, trodde väl inte det. nästan så man själv önskar att man hade en släng av det där... fatta vilket partytrick. hatten av å hej då!

Miljömuppen citerar # 77:

"Undvik kallstart. Använd motorvärmare. En kall motor släpper ut tio gånger mer koldioxid under den första kilometern jämfört med en varm. En förutsättning för att den totala miljöekvationen ska vara positiv bygger på två förutsättningar: att elen till motorvärmaren kommer deån förnyelsebar energi och att du använder timer: högst en och en halv timme vid -15 grader, högst en timme vid -0 grader, inte alls vid temperaturer över tio grader."

-Johan Tell


fötterna traskar...

...men vart huvudet tagit vägen är det ingen som vet. dampen är tillbaka, i stor skala. surt att man inte ens har lite kortison att skylla på längre...

prisa gud för farmor och farfar som fortfarande står ut med att lyssna och humma i takt till alla mina nya påfund... att jag mest nästan jämt glömmer allt jag lovat plus deras födelsedagar förlåter de i nästa sekund...

ett osnutet jävla barnbarn i värsta "Lotta-på-bråkmakargatan"-anda är vad man är... kul i jul. förlåt omvärlden.
 
att man dessutom är en dramaqueen stod ju tydligt i helgen. en extra large sådan. svider... antingen dags att göra något åt det eller skaffa en fjäderboa... undrar om det finns limegröna?

Miljögruppen citerar #76:

"Mys vid brasan. Eldar du i öppna i spisen? Fortsätt med det. Men betrakta inte trivseleldandet som en egentlig värmekälla. Faktum är att brasan i öpnna spisen kan kyla ett hus då den drar ut värme genom skorstenen. För bäst effekt och minst skadlig inverkan på miljön ska du elda med kapad och kluven ved av lövträ. Den ska helst ha lagrats i två år under tak och ett par veckor inomhus. Elda inte med tryckimpregnerat, målat eller limmat trä, spånskivor, plast, behandlat papper eller hushållsavfall. Dessa material utvecklar ämnen som varken du eller eldstaden mår bra av. Lite mindre mys men mycket mer värme för virket blir det om du byter till en modern braskamin som kan ha samma effekt som nio stora elradiatorer."

-Johan Tell

skrik å panik

jävla marsipangris!

skiter i det... vägrar vara vuxen... och varför är inte storasyster här när man behöver morra av sig? det avgör saken, jag packar min väska och beger mig mot de upplystas stad jag å... måste ju finnas någon kurs jag kan läsa... den där om sericetckningsvetenskap kanske? eller varför inte doktorera i Astrid Lingrens värdelöst vetande? Jag skulle regera!

Aldrig får man vara glad skanderade min gamla följeslagare på Natur och jag sällar mig till de negativas skara... kl 09.11 (piiip!) öppnas glädjemailet från högskolan... lyckan var verkligen total! 09.12 ringer mobilen... upp som en sol och ner som en pannkaka! tack för den liksom.

och värst av allt... B&J får mig inte att kicka längre... smakar absolut inget extra alls. sorg... läste någon vetenskaplig artikel någonstans att man typ vart 5:e år eller så byter man sina smaklökar och då kan favorit kontra hatsmaker ändras... men varför just B&J? kan komma på en massa andra smaker jag är beredd att offra... hatar vetenskaplighet, väckarklockor och det kommande kyrkovalet! varför tvingar världen mig till att bli vuxen? värsta försenade tonårsaggressionen bubblar upp... spännande. not!

roger, roger hej å hå!

Miljömuppen citerar #75:

"REKO EKO TEKO. Många naturmaterial är tyvärr framtagna på ett onaturligt vis. Till exempel är bomull en av världens mest bevattnade  och besprutade grödor med allvarliga miljökonsekvenser. Minns Aralsjön som fram till 1960 var världens fjärde största sjö. Med sedan tillflödena alltmer började användas för att bevattna bomullsodlingar har sjöns volym minskat med 80 procent och vattenytan sjunkit nästan tjugo meter. Klä dig därför heslt i plagg av ekologiskt odlad bomull som bör ha odlats utan användning av kemiska bekämpningsmedel, konstgödsel och bevattnats så sparsamt som möjligt."

-Johan Telldet eviga oket...

...pinnen i hjulet som bara inte går att avlägsna, den eviga finnen i pannan som trots allt täckstift i hela världen aldrig riktigt går att dölja. Jag vet, jag ber om ursäkt men jag gick inte estetiska... Eller bara litegrann, men mössan hade grönt band det minns jag... Och för detta ska jag straffas!

Måste man hamna i samma kategori som de som inte kan knyta skosnörena själva bara för att man inte vet vad en ters är? Låter som herpes... Eller ett supergammalt mått från förr, som fjärs ungefär... (Brann inte allt sånt förlegat upp med Sundsvall?)

Visst, jag omger mig dagligen med människor som behärskar ters och massa andra flashiga musiktekniska termer men tror du att det är till någon hjälp? Icke! Detta är klubben för inbördes beundran... Det mest generösa svar jag fått den här veckan var "menar du en liten eller en stor ters?" Ja inte fan vet jag, en normal? Vi lever i landet lagom, ge mig en vanlig! Ger upp...

Men det är inte så svårt, tröstar lillasyster, det är som att sjunga "kalla den änglamarken..." tack va gullig du är, kvittrar jag och vågar inte berätta att sången jag ska sjunga är på engelska och inte någon klämkäck visa forntiden... nä nä, det är skillnad på folk och folk och vi idioter från natur döljer våra skamset röda kinder bakom en gammal formelsamling...

Miljömuppen citerar #73:

"Cykla. Överallt, hela tiden - det finns dubbdäck. Låt säga att du har 5 kilometer till jobbet och väljer cykeln framför bilen. Då sparar du cirka 5000 kronor på ett år och naturen slipper ytterligare 500 kilo koldioxid."

-Johan Tell

1 par, vilse i en lägenhet...

stora höststressen har anlänt.. eller förvirringen i alla fall... Olamannen skjutsade hem en svettig dansfröken och såg till att hon fick mat i magen... så långt allt väl.  sen var det ju det här med sömnen... suck. att somna är absolut inga som helst problem, det är sen det kommer... hjärnan, som känts extra frånvarande hela dagen, lägger in högväxeln och spelar mig ideliga spratt... helt utan förvarning kastas fröken ur sängen med den fasansfulla övertygelsen att han rymt... mannen har rymt! lämnat mig helt ensam mitt i natten för ett bättre erbjudande... med fackla och högaffel (så som i gamla sagor du vet...) letade jag noggrant i genom lägenheten... (en genomsökning tar väl i och för sig inte så lång tid när man lever på 29 kvadratmeter...) och gissa hur lättad fröken blev när han återfanns i badrummet? stackars Olamannen själv undrade nog vad fan det var frågan om men såg till att den förvirrade hamnade under täcket igen...

men, och nu kommer  kruxet, om inte Ola varit vaken och kunnat berätta detta dagen efter hade jag inte haft en blekaste om nattens eskapader... vad håller jag då på med när han inte sover hos mig? hur konstiga saker gör jag då? lämnar jag lägenheten? borde jag ens vara betrodd att bo och sova själv?

checkar ut och förtränger...

Miljömuppen citerar #72:

"Må bra. Din hälsa är, om man ser krasst på saken, inte enbart en fråga för dig. Om du mår bra behöver du inte anlita sjukvården, bars baksida är att den slukar stora resurser. Lättast mår du bra genom att du inte äter för mycket, tar dina dagliga promenader och låter bli att röka - värdesätter du inte dina egna lungor så tänk på att marken där tobaken odlas behövs för att producera mat och biobränslen. Detta kan låta som pensionärsråd, men din hälsa påverkas mer av vad du gör med veckans 110 vakna vardagstimamr, än av dina två timmars botgöring på gymmet. Tänker bra gör man också när man går, vilket redan de gamla romarna visste: solvitur ambulando betyder man löser det när man går."

-Johan Tell


sen torsdag kväll...

...och helt plötsligt lättar dimman och ett gäng tjejer står och tittar på mig... typ 10st räknar jag till, alla i träningskläder... hmm? vart är jag? ingen säger något men några ögonbryn börjar åka uppåt... vad vill dom mig egentligen? något hörs i bakgrunden... kan det vara en basgång? det här känns bekant... jag kan den här låten! men varför tittar dom så konstigt på mig? står jag i vägen? har jag världens största finne i pannan? försöker mig på ett leende och får gensvar, om än ett klent... hmm... tysta leken någon? jaja, står väl kvar tills någon behagar meddela mig vad det här handlar om...

Miljömuppenciterar #71:

"Se om ditt hus. Närmare 60 procent av energiåtgången i en svensk villa handlar om uppvärmning. Därför ska du:
-se över dörrars och fönsters tätningslister
-om möjligt byta till treglasfönster
-byta ut trasiga termostater och de som är äldre än 10-15 år
-fundera över vilken värmekälla som är bäst för dina förhållanden: fjärrvärme, pelletsbrännare eller värmepump som kan hämta energi från berg, mark eller vatten
-komplettera med solvärmeceller eller solfångare
-se över isoleringen av vinden
-vid renovering av fasaden, isolera den samtidigt

Hör med din kommuns energirådgivare om möjligheter till fler energibesparande åtgärder."

-Johan Tell

men lämna mig!

ett evigt tjat om den där H1N1... vem fan är det? en sägen precis som näcken eller bara skrämmselpropaganda? någon gammal skvallerblaskas desperata sätt att sälja lösnummer? eller på riktigt? spelar ingen roll... orkar inte! bryr mig inte! kommer det så kommer det... orka lägga krut, tid och pengar på något med lite mer belägg... hört talats om HIV? världssvält?

en snabb sökning på google resulterar i 3 250 000 träffar... fattar du hur mycket det är? (jämför med samma sorts sökning på "isglass"... ynka 25 100 träffar)

rädslan för flunsan är väl helt klart berättigad men kanske inte tjugofyra-sju? varannan diskussion i personalrum, på bushållsplatser osv genomsyras av detta virus... står snart inte ut! inte konstigt att man pratar med sig själv...

bitter och ensam på kontoret... glass ikväll sen är man som vanligt... hej på mig!

Miljömuppen citerar #70:

"Var en god byggare. Välj naturmaterial framför syntetiska som kan ge både miljöproblem och hälsobesvär. Tänk på varifrån materialet kommer, hur långt det har transporterats, så att du inte går över skogen efter virke. Handla inte med utrotningshotade träslag. Undvik platsgolv, särskilt de av PVC. Numera finns miljömärkta spånskivor och laminatgolv. Använd olja elelr vattenbaserad lack på parkettgolv. Använd tryckimpregnerat virke endast där det är nödvändigt. Välj istället kärnved eller annat trämaterial av bra kvalitet. Komplettera eventuellt med impregneringsmedel med låg giftighet. Kreosotimpregnerat virke, som gamla slipers och telefonstolpar, får inte användas som byggmaterial. Fråga din kommun om goda, gröna byggråd."

-Johan Tell

RSS 2.0