berg och dalbana

Alltså det där med självförtroendet... Det åker ju lätt upp och ner, oftast minns man nerfärden. Ibland får man ligga där uppe på pluskontot ganska länge, ibland går det utför fort... Så som i morse till exempel:

Jag: ..... bla bla, bla bla.... och apropå det, idag är det ju den 27:e oktober och det är förutom kommunens löneutbetalningsdag även den internationella dagen för nallebjörnar.

Kollegan: Men va du kan mycket! (Upp som en sol...) Jag känner mig nästan hotad när det gäller värdelöst vetande! (...och ner som en pannkaka.)


Jodå, det vänder fort...





att promenera

I torsdags morse fick man promenera till jobbet i morgondimma och "purple rain" i öronen med lyktstolparnas milda sken som enda ljuspunkt...

I jämförelse till det känns ju småregn från jobbet på fredagseftermiddagen med en intervju av Dr Alban ganska platt.. Ganska mycket. Det tog faktiskt ett tag innan jag förstod att det var Alban himself och inte Luuk eller någon annan festlig person som drev med honom... Mindre klädsamt för honom kanske.

Språkmuppen citerar:

Språkfråga

Det finns sju huvudsynder enligt den kristna traditionen: högmod, avund, vrede, girighet, leda, froseri och sexuell lystnad. Men varför säger man då att man tycker synd om någon? Medlidande är ju ingen synd.

Svar

"Det rör sig i grunden om samma ord. Från början har synd haft ungefär samma betydelse som de besläktade orden skuld och skada. På 1600-talet började det sedan användas förbleknat om det som var fel, beklagligt, tråkigt, sorgligt och så vidare. Så används det ju fortfarande: det är synd att skjuta djur betyder att det är fel elelr beklagligt. Men sedan 1700-talet har ordet också använts om den som drabbats av något felaktigt eller tråkigt: det är synd om djuren. "


-Ola Karlsson



ålderskris eller nåt

När intellektet och personligheetn i stort förlikat sig med faktum att man nu börjar promenaden mot åldernshöst borde då inte resten av kroppen följa med? Icke. Begynnelse till rynkor det är gammalt och tydligen bara att acceptera men i övrigt verkar hyn vara kvar i fjortisstadiet. Hej jag heter är Hanna och förväntas agera vuxet medans min hy lider av skolboks-fotogarferings-ångest... Moget. Fotografering på lördag väste producenten aka Greta och genast dök den... Finnen från helvetet. Kul i jul. Stor och ful, nästan så att den borde få en egen punkt i regeringens nästa budgetproposition. Grattis.

Själv är man bara orolig för lördagens sånginsatser. Kommer stämbanden hålla alls? Rösten pryar som baryton den här veckan men jag är hemskt säker på att jag hade en alt-stämma att öva in... Undrar om Linda är sugen på att byta bort sina understämmor? Antagligen inte. Skulle jag skaffa barn eller katter inom snar framtid skulle de döpas till Ipren och Strepsil av ren tacksamhet, utan dem gick det bara inte.

Nu väntar danslektioner i massor... Roger roger, över och ut.

Språkmuppen citerar om uttrycket att ta sig i hampan:

"Hampa är ju en stor växt med långa, sega stjälkfibrer som används för framställning av exempelvis rep och grövre textilier. Ordet har sedan äldre forn-svensk tid också använts i betydelsen "hår". Ta någon i hampan betyder alltså konkret att ta någon i håret, men används framför allt överfört i betydelsen tat tag i någon, läxa upp någon.
Uttrycket ta sig i hampan, rycka upp sig, ta tag i saker, är förmodligen en sammanblandning av uttrycken ta någon i hampan och ta sig i kragen. Eftersom betydelserna är så närliggande måste dock även ta sig i hampan accepteras."


-Ola Karlsson

12 + 6 = 17

eller hur var det nu igen?

Vem var det som gick naturvetenskapligt program? Vem är det som läst logaritmer, andragradsekvationer och exponentialfunktioner tills ögonen blödde? Vem näst intill sov med sin texas-räknare under kudden i 2 år? Vem är Sveriges sämsta flickvän? Ledande fråga? No shit Sherlock!

HejjagheterHannaochhartypflyttatinpåjobbetdärtillärjagsåfruktansvärtyrsåhälftenvorenogmeniställetsåharjagnulyckatsglömmabortvårstoradag... förlåt...

Det gör ju inte saken bättre att man till vardags är typ värsta besserwissern när det kommer till räkning och logik... Det luktar karma här...

Språkmuppen citerar:

Avlida...?

"Ledet lida i avlida är samma verb som uttrycken tiden lider, tiden går, det lider mot kväll, kvällen närmar sig och vad det lider, lite längre fram i tiden. Det handlar alltså om tid som framskrider. Det är ett gammalt fornsvenskt verb som inte används så mycket längre, annat än i sådana här fasta uttryck."

-Ulrika Kvist Darnell

kort bara...

förstår nu ur privilegrad jag är som kan skriva om saker som lyft, koreografi och lycka under rubriken jobb... fantstiskt. jag är lyckligt lottad och inser det.

Språkmuppen citerar:

"Uttrycket baske mig är ett milt kraftuttryck som är en förkortad form av förbaske mig.. Verbet förbaska är i sin tur en fölmidrande omskrivning av förbanna. Verbet förbanna låter kanske inte så farligt att det krävs en omskrivning, men uttrycket förbanne mig har varit farligt.
Det betydde att man åkallade Guds straffdom över sig, och den användningen finns belagd sedan 1600-talet. Från 1700-talet har förbanne mig använts som en mera allmän svordom och i slutet av 1800-talet dök den mildare varianten baske mig upp."


-Erika Lyly


lätt som en plätt!

Mördartorsdag. Som vanligt. Jag kan flyga, jag är en humla! Knappt tid för lunch med alla extra möten och hur var det med koordinationen? Oklart...

Kvällsträning med Hälsinglands och stora Skutt i spetsen och där vände det! Sååå trött att jag passerat samtliga stadier och gick på någon gammal reservdepå från gud vet när men satan så kul det var! Dark Road och testosterongruppen, snacka om nya upplevelser! Jag har minsann aldrig förstått uttrycket "flyga som en vante innan"... Hur kul som helst! Nästan närkontakt mellan gråa mattan och pannan men det löste sig det å... Tack. Tack så väldigt mycket.

Jag är kär. Kär i känslan. Kär i dansen. Lycklig! och du... jag är en humla!

Miljömuppen citerar #100:

"Ring din politiker - igen. Gör fullkoligt klart för henne eller honom att miljöfrågor kommer att väga tungt nästa gång du går till valurnan. Det är sådana samtal som fått de styrande i städer som Barcelona och Oxford att kräva någon form av solvärme i varje nybyggd fastighet. Det är sådana samtal som fått Kaliforniens guvernör att lova: "Jag tänker visa världen att ekonomisk tillväxt och omtanke om miljön kan samexister." Det är sådana samtal som du nu ska börja ringa så att dina politiker får reda på vad du anser är viktigt. Det är dags nu."

-johan Tell


men hur ser vi ut egentligen?

-frågade kollegan. och frågan var inte helt omotiverad... gash! som samma kollega brukar säga... som ett härligt potpurri av... tja... hmm... gamla sunkiga, ytterst funktionella visserligen, träningskläder... Färgglada överdragskläder i inte mtachande stuk med resten av ensemblen upprullade byxben, slitna skinnjackor och handväskor... pust och förlåt. förlåt staden, lilla staden som nog tröttnat... vad vi doftade vill jag inte ens gissa.

önskar jag kunde lova bättring...

Miljömuppen citerar "99:

"Transportkolla. Titta dig omkring. Räkna vilka av dina prylar som är svensktillverkade. Hur många fick du ihop? Tre: dotterns smörkniv, mosterns drejade blomkruka och en Bruno Mathssonsfåtölj. Det visade sig att den svenska mobilen var tillverkad i Kina, den svenska spisen i Norge, den svenska dammsugaren i Ungern och den svenska tröjan i Kambodja.
Att försöka minska koldioxidutsläppen genom att köpa varor som inte transporterats lång väg är för det första svårt. För det andra är det nästan omöjligt att jämföra likvärdiga varor som transporterats från olika länder på olika sätt.
Ta vi som exempel. En studie menar att ett välfyllt containerskepp kan ha sex gånger mindre utsläpp av koldioxid per kilo last än de bästa lastbilarna. I så fall skulle en miljömedveten Göteborgare exempelvis hellre välja ett skeppat vin från Sydafrika än ett som åkt lastbil från Spanien.
En annan stduie visar att sjötransporterna är 13 gånger skonsammare än lastbilar vad gäller växthuseffekten. Då är till och med skeppade viner från Australien ett miljövänligare alternativ än spanska för Göteborgaren.
Men då visar en tredje studie att delar av sjöfarten är oerhört förorenade. Fortfarande fraktas stora mängder gods med fartyg som har ineffektiva motorer, som saknar katalytisk avgasrening och körs på oren bunkerolja. I det här fallet bör Göteborgaren hålla sig till sin spanska Rioja. Vill en svensk köpa en flaska vin, en teve eller en dator är det således stört omöjligt att ta reda på varans genererade koldioxidutsläpp för att väga in det i valet. Fråga därför. Exempelvis borde systembolagets personal veta hur just det vin du tänkt köpa har transporterats. Stöd därför den politiker som vill att såväl sjöfartens som luftfartens koldioxidutsläpp ska omfattas av Kyotoavtalet. Idag gör de det inte."

-Johan Tell

RSS 2.0